Društvo

Kvalitet otpadnih voda u Nišu “odstupa” od normalnih vrednosti

Niš još uvek nema centralno gradsko postrojenje za preradu otpadnih voda, ovo postrojenje tek je na papiru a predstavljena je  studija izvodljivosti. Samu potrebu postojanja ovakvog kapitalnog objekta, objašnjava i podatak da je analiza koju radi akreditovana laboratorija JKP “Naissus” pokazala rezulate koji odstupaju od normalnih vrednosti kada je u pitanju kontrola kvaliteta otpadnih voda.

Jednom mesečno akreditovana laboratorija JKP “Naissus” radi ispitivanje kvaliteta otpadnih voda.

“To ispitivanje radimo u dvočasovnim kompozitnim uzorcima, određujemo koncentrciju opštih pokazatelja kvaliteta vode svakog meseca. Analiza se radi na četiri lokacije: Levi gradski kolektor, Desni gradski kolektor, reka Nišava pre uliva otpadnih voda iz kolektora i reka Nišava posle 300 metara od uliva otpadnih voda iz kolektora”, kaže Suzana Stoimenov, rukovodilac sektora Sanitarne kontrole sa laboratorijom u JKP “Naissus”.

Ispitivanje se radi u skladu sa Pravilnikom o načinu i uslovima za merenje količine, ispitivanje kvaliteta otpadnih voda i sadrži izveštaj izvršenih merenja Službeni glasnik Republike Srbije broj 33/2016. Ovaj pravilnik je nov, inplementiran je u radu niške laboratorije, prema kome se radi monitoring otpadnih voda, kao i reke Nišave pre i posle uliva kolektora.13936857 10201999605947846 435174915 n

Ovi izveštaji sadrže fizičo-hemijske, kao i mikrobiološke pokazatelje kao i stručno mišljenje , dobijeni rezulati upoređuju se sa pravilnikom. Ti izveštaji dostavljaju se inspekciji životne sredine, konkretno inspektoru životne sredine koji je zadužen za resor Nišavskog okruga.

Rezultati su uglavnom u granicama normale ali postoje neznatna odstupanja koja su očekivana, obzirom da Niš nema centralno gradsko postrojenje za prečišćavanje. Ništa nije neočekivano, svi rezultati su logični. Kada to centralno gradsko postrojenje zaživi biće to sve kako treba”, uverava nas Suzana Stoimenov, rukovodilac sektora Sanitarne kontrole sa laboratorijom u JKP “Naissus”.

Ovi rezultati su potkrepljeni i činjenicom da industrija u Nišu teško i da radi.

U skladu sa uredbama za dostizanje graničnih vrednosti u narednom period, i ako se uzme u obzir i započet projekat izgradnje posrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, Nišu se smeše boji dani.

“Postoje uredbe koje kažu do kada treba da se ispoštuju odrednice iz zakonskih regulativa. To su rokovi koji dosežu od 2020. do 2030. godine, to će se sve dešavati postepeno”, rekla je Stoimenov.

Niška laboratorija je akreditovana i njeni rezulati su pouzdani, tačni i međunarodno priznati. Čitav rad laboratorije zasnovan je na međunarodnom standardu 17/25.

Postrojenje treba da se gradi na gradskom zemljištu, na lokaciji pored Nišave čiji je naziv „Ciganski ključ“.

Izgradnja postrojenja za prečićavanje otpadnih voda u Nišu, je trenutno na studiji izvodljivosti za izgradnju, biće potrebna sredstva iz pretpristupnih fondova EU. Ovaj projekat mogao bi da košta između 45 i 70 miliona evra, procene su stručnjaka.

Izgradnjom postrojenja, biće rešen problem prečišćavanja otpadnih voda u Nišu i u nekoliko okolnih opština. Ovo postrojenje za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda, biće najveći infrastrukturni objekat u oblasti zaštite životne sredine Srbije.

Screenshot 20Da bi dostigla evropske standarde u svih deset oblasti koje se odnose na zaštitu životne sredine (vode i otpadne vode, vazduh, klimatske promene…) našoj zemlji biće potrebno oko 11 milijardi evra, što predstavlja trećinu svih finansijskih obaveza u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Samo za postavljene standarde Srbija treba da do 2041. godine u prečišćavanje otpadnih voda uloži oko pet milijardi evra, jer se u ova postrojenja u našoj zemlji nije ulagalo više od 30 godina.

Studija izvodljivosti za Projekat postrojenja za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Nišu, je predstavljena u Gradskoj kući pre mesec dana.

Studija treba da omogući da se Nišu kroz program pretpristupne razvojne pomoći fondova EU, IPA 2017. obezbede bespovratna sredstva za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda i izgradnju kanalizacione mreže grada Niša.

“Saradnjom Vlade Srbije i grada Niša, a uz podršku EU, u Nišu će se sprovoditi najveći infrastrukturni projekat iz oblasti zaštite životne sredine u pretpristupnom periodu. Vrednost postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa izgradnjom i rekonstrukcijom kanalizacione mreže daleko premašuje sve ono što smo do sada finansirali, a sredstva će Vlada Srbije obezbediti iz pretpristupnih fondova EU”, istakla je nedavno Stana Božović, sekretar Ministarstva zaštite životne sredine.

Ukoliko se sredstva odobre, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu moglo bi da bude otvoreno za dve i po godine.

Predstavljanju studije izvodljivosti u Nišu prisustvovali su i predstavnik Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Ričard Maša i predstavnici Kancelarije za Evropske integracije Vlade Republike Srbije.

ref 25

Foto: Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Kraljevu

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović naglasio je da je postrojenje za prečišćavanje i tretman otpadnih voda veoma značajno za Niš.

Ovo je kompleksan projekat, predstavili smo Studiju izvodljivosti, a već na nekom od sledećih zasedanja gradske skupštine usvojićemo planska dokumenta. Treba da regulišemo imovinske odnose i uradimo eksproprijaciju”, kazao je Bulatović.

Kompletna projektno tehnička dokumentacija za postrojenje i kanalizaciju finansiraće se iz novog programa podrške Švedske razvojne agencije sektoru zaštite životne sredine u Srbiji, PEID (Priprema i razvoj investicija u životnoj sredini), koji počinje 25. jula 2016. i vredi skoro tri miliona evra.

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

Na poslednje održanoj sednici Skupštine Grada niški odbornici odlučili su da odustanu od izgradnje Južnog, Čamurlijskog i Medoševačkog kolektora jer za njihovu izgradnju nisu pribavljene odgovarajuće dozvole. Sredstva koja su za tu namenu uzeta od poslovnih banaka biće preusmerena za neke druge namene.

Sačekaće Nišlije da postrojenje bude izgrađeno, a onda će mirne duše da se kupaju i koriste vodu iz Nišave za sve namene, danas rade sve na svoju sopstvenu odgovornost.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com