Društvo

Cene u Grčkoj “pristupačne”!

Nedeljama unazad priča se o oduzimanju hrane na grčkoj granici…možda je toga i bilo u predsezoni, danas ta tvrdnja više ne stoji. Osim novine – izlaska iz autobusa na srpskoj granici drugih promena nema. Grčki graničnici u noćnim satima, kada uglavnom prolaze turistički autobusi iz Srbije i ne uđu u autobus već traže da se pasoši iznesu dole.

 “Carinska uredba od kada je Grčka u Evropskoj unuji a vezana za unos hrane, nalaže da mlečni proizvodi i meso koji nisu proizvodeni i deklarisani u zemljama članicama EU ne sme da se unesu ni u Grčku niti u jednu drugi zemlju EU”, tvrde turistički radnici, ipak mi iz Srbije rado kršimo pravila.

Ako niste voljni da nosite hranu na letovanje cene u Grčkoj mogu da budu i pristupačne, samo je potrebo malo gradom prošetati.

Povrće i voće je bolje kupovati u manjim marketima jer cena može da bude i upola manja nego u velikim marketima, tipa Lidl.

Breskve kilogram koštaju u malim marketima od 0,60 do 0,90 evra ali zato u supermakretu Lidl koštaju 1,20 evra i to na akciji. Za kilogram jagoda treba izdvojiti 1 ali je zato za šljive potrebno platiti 2 evra.

lubenica Paralija

Paradajz kilogram košta od 1,20 evra pa naviše, kilogram paprika od 1,50 evra i za povrće važi pravilo da je bolje kupovati od manjih prodavaca nego u velikim lancima.

Kafa na plaži može da vas košta od 3 do 5 evra, krofne na plaži 2 evra.

Hleb košta od 60 do 80 centi, za mleko 1,2 do 1,6 evra, dok je cena za 6 jaja jedan evro. Sok jedan litar u proseku košta 1 evro, a ulje do 2 evra. Feta sir kilogram možete da platite od 5 do 8 evra.

Što se tiče obroka, tu treba računati na najmanje 2 evra po jelu. Hamburger je 2 evra, ali je zato porcija pilećeg filea od 6 evra pa naviše. Cene variraju od restorana do restorana i nisu univerzalne, uglavnom variraju od do.

hrana Paralija

Ako uspete da decu ubedite da ne mora da se kupi baš svaki magnetić, čaša ili koji drugi suvenir, dobro prošetate gradom i povoljno pazarite svaki kilogram, možda vam Grčka ovog leta neće “izgledati” papreno. Ako na ovo skromno ponašanje dodamo i pažljivo birano mesto na plaži između primamljivih suncobrana i ležaljki kafića na samoj plaži, na dobitku ste.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com