Ekonomija

Minule godine čak 140.000 turista posetilo memorijalne komplekse

Godina za nama je imala rekordnu turističku posetu, turista je bilo za 30% više nego godinu pre. U pitanju su noćenja i posete kulturno-istorijskim znamenitostima o kojima brine niški Narodni muzej.

“Nije ni čudo što nas je čuveni magazin “Ford” svrstao u 10 najpoželjnijih destinacija u u Evropi. Brojni faktori su uticali na to, ali pre svega da kažem da su podaci sledeći: skoro 160.000 turista u gradu Nišu u periodu od januara do decembra 2023. godine, skoro 350.000 noćenja u gradu Nišu u istom periodu prošle godine. Dakle povećanje broja turista je negde oko 30% u odnosu na 2022. i negde povećanje broja noćenja 40%”, kaže većnica zadužena za kulturu i turizam Adriana Anastasov.

Brojke govore i da se turisti duže zadržavaju nego prethodnih godina a povećao se i broj stranih turista.

Arheološko nalazište „Medijana”, Ćele kula i Memorijalni kompleks „12. februar” su najposećeniji u istoriji od kada imamo ovakvu vrstu objekata. Preko 140.000 posetilaca, tako da sve ono što smo uradili prethodnih godina na komunalnoj infrastrukturi, saobraćaju, zaštiti životne sredine dalo je rezultate“, kaže Anastasov.

Kako su najavili i državni vrh i gradsko rukovodstvo, u narednom periodu će biti preduzete mere da se Niška Banja vrati na mapu najtraženijih, što će još povećati broj turista. Nedavno najavljena izgradnja sportskog centra u Niškoj Banji po naliku na Novu Pazovu mogla bi znatno da poboljša baš turističku ponudu banje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Највише туриста обилази највреднији споменик – Тврђаву. Нажалост небрига је урушава а незнање ствара ружно окружење.

  2. Најпосећенији и највреднији споменик је нишка Тврђава. Нажалост пропада због немара а окружење је све ружније због незнања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com