Sport

Lidija Mihajlović oborila državni rekord

Niška strelkinja i nekadašnja reprezentativka Srbije Lidija Mihajlović postavila je državni rekord u disciplini 60 metaka ležeći, iz malokalibarske puške.
Rekord koji je postavila u finalu Kupa Streljačkog saveza Srbje u Novom Sadu je 621,3 kruga. To je za tri deseta dela kruga bolje od državnog rekorda koji je do tada držala Andrea Arsović, sa mitinga u Kuvajtu 2015. godine. Iskusna takmičarka “Niša 1881” je do zlata i rekorda došla zahvaljujući sjajnoj poslednjoj seriji od 105,2 krugova, kojom je prestigla Ivanu Anđušić Maksimović iz “Akademije Maksimović”, navode u Streljačkom savezu.

Meta

Iako se više ne bavi profesionalno streljaštvom, postiže odlične rezultate. Prošle godine je u 3. kolu Kupa oborila i ovogodišnji rekord, ali se na kolima ne računaju rezultati, objašnjava. Samo na finalu Kupa i na državnom prvenstvu.

„Da se ove godine ne bi to isto desilo rešila sam da zapnem malo i otpucam taj rekord u finalu, to mi je bio zadatak. Značaj ovog rezultata je veći jer gađam bez treninga, idem samo na takmičenja. Mnogo mi je značajnije sada nego onda, imponuje mi i prija jer još imam znanje koje sam sticala na svim tim takmičanja.“, kaže Lidija Mihajlović.

Diploma

Trideset godina bila je reprezentativac Srbije u streljaštvu, učesnik Olimpijade u Barseloni 1992. godine, i Pekingu gde 2008. godine osvojila 7. mesto. Bila je i najbolji strelac sveta, prva na rang listi, osvajač Kristalnog globusa, bronzane svetske medalje i pojedinačne srebrne… Posle mnogih uspeha na svetskim takmičenjima i zdravstvenih problema koje je imala sa bubrezima, ona trenira decu u Streljačkom klubu „Niš 1881“, gde je i počela da se bavi ovim sportom.

„Prvo mesto u finalu mi znači i zbog klinaca koje treniram, da vide da u ovom sportu može da se postigne uspeh i da ih trenira neko ko je dobar. Važno mi je i zbog finansiranja kluba. Imamo madu generaciju a malo sredstava“, govori ona.

Na državnim prvenstvima i kupovima učestvuje desetak članova ovog kluba, a broj onih koji rekreativno treniraju se menja.

„To je vrlo skupa disciplina, pogotovu mali kalibar jer je potrebna bojeva municija, ali i mnogo rada i treninga. Problem je i što u Nišu nemamo strelište za mali kalibar, a nemamo ni adekvatnu streljanu za vazdušnu pušku“, kaže.

Koliko je prostor za gađanje važan za uspeh u streljaštvu kazuje i to što je iz Kragujevca čak 5 reprezentativaca, od kada je ovaj grad dobio zatvorenu streljanu u kojoj može da se puca i tokom zime.

„Pričalo se pre izbora da će da se izgradi nova streljana u „Čairu“. Trenutno se ništa ne preduzima jer je po projektu ispalo mnogo skupo graditi je. Ipak, i ta vazdušna streljana bi nam mnogo značila da bi smo mogli makar u zimskom periodu da pucamo“, dodaje.

Na trenažerima se ne troši municija, a strelci bi mogli da budu 50 odsto spremni pre početka letnje sezone, kada mogu da treniraju i na otvorenom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com