SportVideo

ONI SU PROSLAVILI NIŠ: Bili su potrebni nadljudski napori da se suprostavim svetu!

Trideset godina bila je reprezentativac Srbije u streljaštvu, učesnik Olimpijade u Barseloni 1992. godine, i Pekingu gde 2008. godine osvojila 7. mesto. Bila je i najbolji strelac sveta, prva na rang listi, osvajač dva Kristalnog globusa, bronzane svetske medalje i pojedinačne srebrne… Posle mnogih uspeha na svetskim takmičenjima i zdravstvenih problema koje je imala sa bubrezima, ona trenira decu u Streljačkom klubu „Niš 1881“, gde je i počela da se bavi ovim sportom.

 

“Kao i sve u životu nekako neke stvari krenu slučajno. Ja sam mnogo ranije počela da se bavim ritmičkom gimnastikom. Međutim, kada smo u školi dobili novi predmet Odbrana i zaštita, pokojni Mihajlo Čolović, tadašnji trener u streljaštvu u saradnji sa nastavnikom fizičkog i nastavnikom tog predmeta u OŠ “Vuk Karadžić” napravili su malu streljanu i krenuli smo u sklopu svega da se bavimo i tim sprotom i da se upoznajemo sa njim. Ja na prvom času nisam stigla da odgađam, međutim već sledećeg časa sam bila prva na treningu i sećam se da mi je još tada Čola rekao “biće nešto od tebe”. Po čemu je on to tada zaključio ne znam, ali znam da su sve dijabole koje sam imala bile u meti. Sećam se tačno te mete, sva je bila izrešetana”, priseća se jedna od najboljih streljakinja bivše Jugoslavije Lidija Mihajlović.

Tako je počela i neko vreme trenirala u školi. Kasnije je Čolović doveo u klub i od tada je krenula sa ozbiljnijim trenizima. Nizali su se izazovi, takmičenja, neko uspe, neko ne… Bilo je kaže i suza i teških trenutaka kada je razmišljala da ostavi streljaštvo, ali je ipak znala da će već sutradan ponovo da se vrati u streljanu i dati sve od sebe da metak završi u metu.

“Za svaki sport, ne samo za streljaštvo, potrebna je upornost, ljubav, volja, želja. Potrebno je da upoznate taj sport, da ga zavolite, i kasnije puno rada. Neko uspe pre, neko uspe kasnije, neko krene super u početku, ali se u nekom trenutku sretnu svi u istoj tački i krenu ponovo.  Potrebno je da pre svega da zavolite taj sport, zatim da ga upoznate, da vam se zasviđa, da ostanete, da budete privrženi tome i uz veliko zalaganje i vaše, ali i trenera možete očekivati uspeh”, iskrena je Lidija Mihajlović.

Klub je taj da takmičaru da pušku i odelo, opremu, da bi što brže i bolje napredovao, govori Lidija, sada sa pozicije trenera. Uprkos teškim trenucima, lošim uslovima u kojima je trenirala, mnoge stvari iz takmičarskih vremena su joj ostale u lepom sećanju. Naravno da pamti medalje i mesta u kojima se takmičila.

“Mesta se pamte po lepom gađanju. Tamo gde nisam dobro gađala, kao da nisam ni bila. Zavolela sam Tajland, ne samo po njegovim turističkim lepotama, nego sam tamo dva puta osvojila Kristalni globus. U Kini sam bila pobednik Svetskog kupa, sećam se i Olimpijade u Kini – Kina mi je posebna zemlja, tu bi volela i da živim neko vreme. Onda prva medalja za Olimpijske igre u Meksiku, drugo mesto na svetskom Kupu gde sam se i plasirala za Olimpijske igre u Barseloni koje su bile turbulentne, pod sankcijama… ima puno toga što pamtim. Prvi rekord, kada sam izbila na prvo mesto svetske rang liste, kada sam postala strelac sveta, najbolja u disciplini trostav za koje nisam imala strelište. Bili su potreni nadljudski napori u tim treninzima da se suprostavim svetu.  Bila sam svesna šta me čeka, zato sam mnogo više trenirala, mnogo napornije u odnosu na druge koji imaju strelište, municiju, sve uslove… Kod nas je uvek bilo nešto na kašičici, uvek je falilo i manjkalo. Niko me nije pitao ni koliko ću, ni kako ću da treniram, važno je bilo da odem spremna – to je bio moj zadatak”, kaže ova Nišlijka.

I svi mi pamtimo, kada je najveća priznanja donosila Nišu, i to u trenutku kada je trenirala u najgorim uslovima.

“Mi uvek možemo gore. Evo dobili smo steljanu, ali finansije su nam smanjene za 60 posto. Ja sam očekivala da će biti smanjena, ali sam iskreno mislila da će to biti nekih 20, 30 posto, svesna sam situacije, da je bio kovid, da mnoge stvari nisu radile, ali baš 60 odsto smanjenog budžeta to nisam očekivala. Imamo tu novu streljanu, mnogo smo ponosni na nju, mogu da kažem da je jedna od lepših na Balkanu. Već smo organizovali velika takmičenja, finale kupa, državno prvenstvo, seniorska i juniorska. Sada uživamo ovde, radimo i treniramo. Izborićemo se!”, iskrena je Lidija.

Da li će baš iz ove streljane izaći nova Lidija Mihajlović ne znamo, ali svi želimo, da ponovo na velikim takmičenjima strepimo i bodrimo naše takmičare da pogode centar.  Talenata ima, sada je na Lidiji zadatak da iz njih izvuče maksimum, da ih usmeri i napravi nove šampione.

“Meni je to cilj. Mom treneru je bio cilj da stvori mene kao vrhunskog sportistu, ali i da budem dobar čovek. To je i moj cilj. Imamo talente, malo nas je omeo ovaj kovid. Ja sam ionako rekla kada dobijemo streljanu, desiće se svetsko čudo i desilo se. Malo u tim planovima zaostajemo. Želimo da dovedemo ovde građane, da se rekreiraju, mnoge mlade ljude da upoznaju streljaštvo, da dođu ovde sve škole, svi fakulteti, da se okupimo i da napravimo ligu, da se takmičimo. To bi bilo jako zabavno. Nadamo se da će biti sve ok sa kovidom da bi septembra, nakon odmora mogli da krenemo sa tom rekreacijom”, rekla je Lidija Mihajlović Niškim Vestima.

Poručuje mladim ljudima da se okrenu sportu, nije bitno kojem, važno je su u sportu. Streljaštvo nije sport u kojem ćeš samo da staneš i pucaš, mnogo je više od toga, mnogo je zahtevniji, traži celu ličnost. Ali ipak, dobar je za mlade, za malu decu, jer se kroz streljaštvo razvija koncetracija i kondicija koncentracije, borba sa samim sobom, strah od javnog nastupa, savladavanje treme, mnogo toga se prepliće u tom jednom metku koji treba da se opali. Veoma je sadržajan sport, veoma je težak, pojedinačni je sport, sve što neko uradi uradio je sam, iako je loše bez pomoći drugih i ako je dobro bez pomoći drugih. Oni koji žele da probaju imaju sreće, učiće od najbolje.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Biografija

 

Disciplina: MK puška 60 ležeći
MK puška 3h20
Vazdušna puška

Klub: SK «NIŠ 1881» iz Niša

Zaslužni sportista i stalni član državne reprezentacije

Olimpijske igre

– učesnik OI u Barseloni 1992. godine

– Kvalifikovana za OI u Pekingu 2008. godine u dve discipline: MK puška 3h20 i vazdušna puška

Svetska prvenstva

– 2006. godine Svetsko prvenstvo u Zagrebu – 4. mesto – kvalifikovana za OI u Pekingu 2008.

Svetski kup

– 1991. godine Svetski kup u Siudad Meksiku-vazdušna puška, srebrna medalja

– 1992. godine Svetski kup u Milanu-vazdušna puška, srebrna medalja

– 1992. godine Svetski kup u Milanu-MK puška 3h20, srebrna medalja

– 2007. godine Svetski kup u Bangkoku – MK puška 3h20, zlatna medalja

– 2007. godine FINALE Svetskog kupa u Bangkoku – MK puška 3h20, srebrna medalja

Evropska prvenstva

– 1994. godine EP u Strasburu – vazdušna puška, srebrna medalja

– 1996. godine EP u Budimpešti – vazdušna puška, bronzana medalja

______________________________________________________________________________________________________________________

Tekst je deo projekta „Oni su proslavili Niš“ koji je podržan od strane Uprave za društvene delatnosti u okviru  Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Edit Post

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Svaka cast, Slavici na ovako divnoj karijeri, kao i sportskom radniku, da je ziva i zdrava i da i dalje daje strucne savete sportistima i sportskim radnicima. Prava riznica, puno srece i zdravlja.

Više s weba
  • ZenBook 14 je vaš savršeni izbor za život u pokretu, on je tanji, lakši i neverovatno kompaktan.
  • Nedostatak ovog mineral dovodi do slabljenja imuniteta, nervne napetosti, hroničnog umora, sklonosti ka infekcijama…
  • Žena iz Novog Sada pronašla metod kojim topi masne naslage. -18kg
  • Stav Rumunije prema Kosovu principijalan i nepromenjen
  • Bajden najavio uvođenje novih sankcija Kubi
  • Srbija odbranjena od grada – oštećeni da se osiguraju

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com