Društvo

Zlo oko nas i u nama

Igramo se ratnih igara. Ozbiljno i opasno. One iste kreature iz 90-ih, simboli nacionalizma ponovo, samo u drugom obliku oštre ratne bubnjeve i prizivaju demone i avete prošlosti.

Samo se presvučeni u odore korisnih birokrata EU i MMF-a pod čijim se okriljem navodno dobro i “prirodno” snalaze i sprovode svoje u osnovi surove reforme.

Ono najbolje beži u svet, ovo drugo od preostalih građana je u svom duševnom ili somatskom raslojavanju. Opustošeni duhovno, materijalno i životno ljudi ophrvani strahom počinju da čine zemlju zombija… a bojim se i glinene golubove za neke buduće ratove.

Dvoslojni i licemerni koncept vođa vodi do gotovo shizofrenog raslojavanja psihologije mase ali i pojedinca, posustalog u sumanutih poslednjih 30 godina. Ovde se još uvek živi bez spoznaje o rušenju Berlinskog zida, bez funkcionalne istine da je država servis čoveku, građaninu, a ne obrnuto. Ovde su Don Kihot i Sančo Pansa zli i obesni. Ovde je strah umesto radosti. Eksternalizacija zla i opasnosti je dominantan i opasan manevar koji traje. Hitler je Jevrejima pripisivao svu krivicu sveta. Znamo ishod.

To centriranje zlih uz krajnje potencirano spinovanje stalnih opasnosti u zemlji gde nestaju mediji (umesto njih imamo monstruozne pomerače pameti) je ne samo defokusiranje pažnje od velikih pljački, već i realna mogućnost konfliktnih perspektiva. Ne aplaudirajmo onima koji u ime naroda, nacija i verskih i svakolikih grupacija štite iste. Od koga? Od onih sličnih njima, zavedenih, uvučenih u njihove torove i stada. Zaštitimo se od takvih.

Kako? Zaštitimo se prvo od samih sebe. Oslobodimo se ljutnje, prvo prema sebi, prema najbližima, pokušajmo da bolje upoznamo sebe, pojedinačno. Izbacimo sve sto je višak, a ritualno ga nosimo godinama, ceo život.

Počnimo da volimo sebe, svoje knjige, svoju muziku, filmove, krajolik, svoju prošlost, pretke, potomke, budućnost. Pokušajmo da ne mrzimo. Oslobodimo se ksenofobije, isključivosti, mraka, arhIčnih fiksacija, primitivnih ponuđenih nam kulturoloških modela, idealzovanih projekcija vođa. Svih elemenata koji nas čine prijemčivim za strah i manipulaciju. Izađimo iz učaurenosti svakodnevnog života, amplifikujmo svoj prostor pre svega bolje prepoznajući sebe, ali i prihvatajući promene oko nas.

Okrenimo se onoj drugoj boljoj matrici života, lišenoj nametnutim nam fokusima. Zarad onih koji dolaze i nas samih.

Dr Ivajlo Ilijev psihijatar, psihoterapeut

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com