U fokusu

U 2017: Još 5 hiljada radnika manje u republičkim javnim preduzećima

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ana Brnabić, najavila je da će se u 2017. godini  smanjiti broj zaposlenih u republičkim javnim preduzećima.  Trenutno je u njima zaposleno 147 hiljada ljudi, a njihov broje će u ovoj kalendarskoj godini biti manji za oko 5 hiljada ljudi.

Ona je rekla za B92 da je u javnoj upravi, koja obuhvata državnu upravu, lokalnu samoupravu i lokalna javna preduzeća, do sada otišlo više od 23 hiljade ljudi, a da je plan za ovu godinu još 5 hiljada.

Kod javne uprave, kako kaže, racionalizacija je manje više gotova i ostaje da se do kraja sprovedu ranije doneti planovi  za 145 lokalnih samouprava koje su odredile maksimalan broj zaposlenih i pripremile sistematizacije.

„Toga ćemo se držati“, dodala je ona, a prenosi B92.

Brnabić je istakla da je važno zadržati kontrolu nad zapošljavanjem i najavila da će Vlada Srbije u martu doneti novu odluku o maksimalnom broju zaposlenih u 2017. godini

Ona je  kazala da su neke lokalne samouprava ispod, a neke iznad optimalnog broja zaposlenih.

„Nećemo ići na linearno smanjivanje, to smo dogovorili sa Ministarstvom finansija i odredićemo šest grupa lokalnih samouprava. Statistički od minus tri do plus tri. Tako da će neke moći i da zapošljavaju u 2017“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će to biti svojevrsna nagrada za njih, dok će neke opštine morati drastično da smanje broj radnika.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com