Društvo

Premijerka Srbije Ana Brnabić: Niš vidimo kao jedan od centara savremene tehnologije

Premijerska Srbije Ana Brnabić istakla je danas da Vlada Srbije Niš vidi kao jedan od centara savremene tehnologije. Posebno je kaže ponosna na Naučno-tehnološki park, koji je prema njenoj oceni možda i najbolji park tog tipa u Srbiji. Podsetila je da je u planu i njegovo proširenje, čime bi do 1.000 novih inženjera i inženjerki dobili zaposlenje.

 

„Niš vidimo kao jedan od centara za savremene tehnologije. Ovde je nekada bila Elektronska industrija i ponovo raste u našem Naučno-tehnološkom parku u Nišu, koji je postao jedan od najboljih, ako ne i najbolji tehnološki park u Srbiji. Često domaći i strani investitori koji investiraju u savremene tehnologije, digitalizaciju i veštačku inteligenciju gledaju uvek na Beograd i Novi Sad, a treba više pažnje da usmere na Niš. Niš je jedan od naših najvažnijih i najjačih centara, iz kog razloga će Vlada Srbije investirati dodatnih preko 20 miliona evra u još jednu zgradu Naučno-tehnološkog parka, od 17.000 metara kvadratnih. Trenutno u NTP  radi oko 40 kompanija sa preko 600 zaposlenih. Dodatna zgrada Naučno-tehnološkog parka će biti još veća, i u njoj će biti od 700 do 1.000 inženjera i inženjerki. To je budućnost Niša“, poručuje Ana Brnabić.

Brnabić je istakla da je zadovoljno činjenicom da je Niš postao saobraćajno čvorište, ne samo Srbije, već i Balkana.

„Ja kao predsednica Vlade, mogu da kažem da je Niš konačno postao saobraćajno čvorište, time što smo završili Koridor 10 i južni krak do granice sa Severnom Makedonijom i istočni krak do granice sa Bugarskom. Dodatno smo uložili u niški aerodrom, koji istorijski ima najveći broj putnika. Radimo rekonstrukciju pruga, na primer Niš – Brestovac u ovom trenutku, uskoro krećemo Niš – Dimitrovgrad, s tim da smo sa Evropskom unijom dogovorili kapitalni projekat brze pruge od Beograda do Niša. Niš će biti povezan sa Beogradom i Suboticom, ali i sa Budimpeštom“, najavljuje premijerka.

Istakla je i da je sramota što još uvek nije završena zgrada Studentskog doma. Takođe, radi se na tome da mladi naučnici dobiju stanove.

„Radimo na tome sa Ministarstvom nauke i Ministarstvom prosvete. To mi je visoko na listi prioriteta za Niš da se završi, zato što je sramota da to stoji decenijima nezavršeno. Bruka je, a i to nam je zaista potrebno zato što je Niš sve jači centar novih tehnologija, ali nam je potrebno za studente“, dodala je Brnabić.

Dotakla se i teme stanova za pripadnike bezbednosti i navela da bi to trebalo uskoro da bude rešeno. Ona dodaje da je tu bilo dosta problema, od razminiranja područja, preko arheološkog nalazišta, pa do izvođača radova.

Ana Brnabić prisustvovala je u Nišu obležavanju 20 godina od privatizacije Fabrike duvana u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com