Društvo

Položen kamen – temeljac za “još jedan” Naučno – tehnološki park

U Nišu je danas položen kamen - temeljac druge faze Naučno - tehnološkog parka u Nišu, koji će se nalaziti na adresi Aleksandra Medvedeva 2, u neposrednoj blizni postojećeg NTP - a.

Polaganju su prisustvovali predsednica Vlade republike Srbije, Ana Brnabić, Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni Balkan, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacije dr Jelena Begović, direktor Naučno – tehnološkog dr Milan Ranđelović, gradonačelnica Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine doc. dr Boban Džunić, načelnik nišavskog okruga Petar Babović i ostale mnogobrojne zvanice.

U izgradnju novog objekta uloženo je nešto više od 25 miliona evra koji će utrostručiti kapacitete i stvoriti uslove da na 15. 000 kvadrata kancelarijskog i laboratorijskog prostora koje će brojati preko 80 kompanija sa preko 1000 zaposlenih.

Predsednica Vlade, Ana Brnabić; Foto: Niške Vesti

“Kada ulažemo u ljude i naučno – inovacionu infrastrukturu u Srbiji, rezultati nikada nisu izostali i sva ulaganja u nauku i obrazovanje su nam se strostruko vratiti. Naš ukupni godišnji izvoz sektora infromacionih i komunikacionih tehnologija prošle godine iznosio je neverovatne 3,44 milijarde evra. To je skoro 10 puta više nego pre 11 godina. Naš ukupni izvoz IKT sektora bio je 2012. godine samo 375 miliona evra”, navela je Brnabić.

Dodala je da je od ukupnog prošlogodišnjeg izvoza od 3,44 milijarde evra, suficit bio 2,6 milijardi.

Brnabić je kazala da u IKT sektoru u Srbiji radi 100.000 ljudi, a cilj Vlade je da ih do kraja 2027. godine broj bar 140.000, dok se očekuje da izvoz IKT sektora te godine bude 10 milijardi evra.

Prema rečima, premijerke Ane Brnabić, rok za završetak radova je kraj oktobar 2025. godine.

“Trenutno u Naučno – tehnološkom parku posluje 50ak kompanija sa preko zaposlenih. Ove kompanije su utrostručile prihode, udvostručile broj zaposlenih i razvile preko 200 novih proizvoda. Verujem da je NTP Niš dao doprinos njihovom uspehu. NTP Niš razvio je i realizuje programe kroz koje je prošlo na stotine mladih i obrazovanih ljudi”, istakao je dr Ranđelović.

Mateo Kolanđeli, direktor EBRD za Zapadni balkan naveo je da Evropska banka za obnovu i razvoj nikada do sada nisu finansirali javni sektor za infrastrukturu koji obećava inovacije,  ali i istakao zadovljstvo što će prvi put raditi u Srbiji i saradnju ocenio kao primer dobre prakse.

“Pored finansija obezbeđujemo i značajan paket teničke pomoći za podršku upravljanja ESTP -ovima”.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. A u starom pola prostora prazno. Lopovi svske godine preregistruju firmu pa se oslobode placanja dazbina (prve godine rada im ih placa drzava). Sve o trosku sirotinje koja vise nema leba da jede a da bi se klika na vlasti jos nakrala…

  2. Unistili taj park.. Sada nabijaju zgrade do zgrade kao divljaci.. Taman je bio lep prostor tu i evo sta rade. Zatvorice menzu, zatvorice ovamo sa druge strane fakultet, bice samp prolaz za auto i sve nabijeno .. Po kom osnovu taj novi park mora biti tu bas na tom mestu? Zasto nije preko puta na ogromnom praznom prostoru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com