Društvo

Studirao u Holandiji pa se vratio da radi u srpskoj kompaniji

“Iskoristi priliku i beži iz Srbije što pre” je sve češća rečenica koju mladi čuju od svojih najbližih.

Međutim, brojna iskustva pokazuju da studije na inostranim univerzitetima više nisu nedostižne, tako da se mladi odlučuju da samo studiraju u inostranstvu a onda i vrate u Srbiju. Vraćaju se jer smatraju, kako kažu, da će školovanje na nekom od uglednih univerziteta u Evropi i svetu doprineti njihovom profesionalnom razvoju.

Takođe, još jedan od razloga za takvu odluku je veća i raznolikija ponuda studijskih kurseva, kao i popularnost novijih profesija koje su kod nas još uvek u razvoju.

Da li da ostanem ili da odem?

Da li je to stvarno tako niškim studentima otkriće među prvima, putem skajp konferencije, Marko Mihailović, koji se usavršavao u Holandiji i danas radi u uspešnoj  srpskoj kompaniji.

Marko je 2007. godine, nakon završenih studija elektrotehnike u Beogradu, otišao u Holandiju na postdiplomske studije.

Doktorirao je 2011. godine na Tehničkom univerzitetu u Delftu, u oblasti tehnologije mikrosistema (MEMS).

Potom je pet godina bio zaposlen kao istraživač u holandskoj kompaniji Océ Techonologies koja je deo japanske Canon grupe i koja se bavi razvojem i proizvodnjom digitalnih štamparskih sistema velike produktivnosti.

Od jeseni 2016. godine Marko radi kao direktor prodaje u srpskoj kompaniji Bitgear, koja se bavi razvojem elektronskog hardvera za industrijske primene, kao i razvojem inteligentnih povezanih sistema.

“Svim zainteresovanim niškim studentima Marko će preneti svoja iskustva. Daće odgovor na pitanja  o sistemu obrazovanja u Holandiji, koje su najveće prednosti usavršavanja u zemlji lala i kako na najbolji način iskoristiti znanje i veštine stečene tamo za razvoj karijere u Srbiji”, kažu organizatori skajp konferencije koja će biti održana 25. februara od 18h u prostorijama EU info kutka.

Ovo je jedna od aktivnosti u okviru projekta „Promocija Holandije u Srbiji“ koji Mladi ambasadori realizuju uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com