Društvo

Vredni, radni i lepo vaspitani: Volonteri Filmskih susreta “snaga festivala”

Festival glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” polako ulazi u završnicu a možda se kraju jedino ne raduju volonteri festivala koji već šest dana danonoćno “rade” i provode vreme kako na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, gde se održava glavni program tako i na propratnim programima festivala koji su u Oficirskom domu i Hotelu Ambasador.

Ima ih ukupno 115, najviše je njih od 17 do 19 godina, najmlađa devojčica nema još punih 16 a imamo i par dama od tridesetak godina, kaže za Niške Vesti Zoran Potić koji je zadužen za koordinaciju volontera na festivalu.

“Kroz druženje rade i pomažu oko baš svih detalja, a kada završe jedan posao traže da pomognu oko drugih stvari. Ja sam ovogodišnjim volonterima prezadovoljan. Divna su to deca. Poslušna i radna i prosto je pravo uživanje raditi sa svima njima”, kaže uz osmeh Potić.

Među volonterima su sportisti, daroviti učenici, odlikaši, brucoši i uspešni studenti.

“Nije nam teško da uradimo šta nam se kaže. Ja sam na poziciji redara ali odemo sa drugaricom sa partera i na press konferencije pa nam je i to interesantno da vidimo glumce izbliza i uživo. Uglavnom su glumci veoma ljubazni prema nama, pa nam nije teško da uradimo šta god da treba”, kažu volonteri.

Kako organizatori kažu, među volonterima se rode brojna nova prijateljstva. To su često drugari iz škole, naselja, poznanici ali su možda najbrojniji oni koji baš na festivalu upoznaju puno novih drugara. Neki su se upoznali prošle godine prvi put i sada videli ponovo, prvog dana kada su se sreli pozdravili su se i zagrlili kao najrođeniji, kaže uz osmeh Potić.

Volonteri Filmskih susreta; Foto: Niške Vesti, Vodeničarski

“Među volonterima imamo novajlije kojima je ovo prvo volontersko inskustvo i koji su radosni kada dobiju neki zadatak, a imamo i iskusne dugogodišnje volontere kojima ne treba posebno objašnjavati šta i kako da pomognu. Mnogi od njih sami uzimaju, premeštaju, dodaju i mnogo nam pomažu u svakom segmentu organizacije festivala. Oni čine da se glumci i publika osećaju udobno a to jeste i jedan od njihovih osnovnih zadataka”, kaže glavni kordinator volontera.

Za volonterski rad, često je a možda i najbitnija podrška porodice, roditelji koji će razumeti zašto je dobro da njihovo dete “besplatno radi” i razumevanje za kasne dolaske kući. Mnoge mame i tate čekaju svoju decu, odvoze i dovoze a sve zbog sticanja volonterskog iskustva koje jeste nemerljivo kada su mladi ljudi u pitanju.

Ovako je njima bilo prvog dana festivala, samo dva sata pre svečanog otvaranja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Niške Vesti (@niskevesti)

“Naš niški festival svake godine bude bojno polje za potkusurivanje raznih  frustracija a najmanje se priča o svemu lepom što se dešava. Naša deca su ovde po čitav dan, pomažu, rade, druže se, a mi vodimo neke… tuđe ratove i unižavamo sopstveni festival”, rekla je za Niške Vesti Marija Stanković, mama jedne od volonterki sa festivala.

Jedno je sigurno, volonteri ovogodišnjih Filmskih susreta jesu naša dika, lepo vaspitana mladež koja se ne libi da pomogne i radi kako bi naš festival bio ono lepo što imamo i negujemo evo već skoro šest decenija.

Hvala vredni volonteri, što nesebično pomažete da festival protekne u najboljem redu.
Redakcija Niških Vesti

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com