DruštvoStari Niš

Virtuelna tura kroz Tvrđavu 19. veka (FOTO + VIDEO)

Kretanjem kroz virtuelnu turu imate osećaj da ste zaista tamo

Zahvaljujući 3D prikazu, kroz VR vožnju (aplikaciju) moguće je videti Tvrđavu u potpuno drugačijem svetlu, sa tesnim ulicama, dućane, po neku kafanu i arhitekturu tog vremena. Cilj Virtualne Tvrđave je oživljavanje jedne istorijske epohe grada Niša.

Sama aplikacija ima ulogu u digitalizaciji, promociji u turizmu i edukaciji. Na društvenim mrežama i Youtube-u sada je prisutan gameplay video iz same aplikacije.

Foto: Vladan Trkulja

Autor, Vladan Trkulja, objasnio nam je da je na ideju došao još davne 2018. godine kao student završne godine Elektronskog fakulteta. Priznaje da nije bilo lako, da je sebi zadao veliki izazov, ali da je upornošću, radom i trudom uspeo da završi započeto.

“2018. godine, kada sam još bio student pred diplomskim radom na Elektronskom Fakultetu u Nišu, imao sam nekoliko meseci za pripremu završnog rada, odlučio sam da zadam sebi izazov i da odradim kompletnu nišku Tvrđavu u 3d-u. Istina, niko mi nije verovao da ću to uraditi, ali sam bio dovoljno uporan da dođem i do kraja. Za precizne nacrte samog utvrđenja i dodatne informacije zasluzan je Zavod Za zaštitu spomenika kulture Niš koji mi je dostavio iste. Prva verzija tvrđave koja je bila praznija što se samog enterijera tiče završila se mojim diplomskim radom”, kaže Trkulja.

Tokom 2019. odlučio je da pokrenem firmu u Startup Centru u Nišu , iako se to tada bavio, uglavnom, drugim poslovima sve do momenta dok nije dobio molbu da pripremi VR uređaj za taj, kako navodi, “čuveni ponedeljak” i da instalira nekoliko VR igara kako bi prikazao đacima osnovne škole koji su dolazili u posetu.
Foto: Vlada Trkulja

“Do tad nisam se susreo sa VR uređajem, ali sam brzo sve istražio i pred kraj dana odlučio da probam tadašnju verziju Tvrđave u VR naočarama. Onog momenta kada sam prošetao u VR-u samom Tvrđavom i popeo se na sahat kulu i same zidine tvrđave, shvatio sam čime zapravo želim da se bavim”, ističe on.

U naredim mesecima krenuo je proces modelovanja objekata i osmišljavanje interakcije, karaktera i enterijera samog utvrđenja.

“Bio je to prilično dug proces od nekoliko meseci i u njemu je kreirano negde oko 30 procenata enterijera same Tvrđave. Tako je nastala zadnja verzija Virtualne tvrđave gde korisnik u kočijama može da se provoza ulicama same Tvrđave i vrati se u XIX vek grada Niša. Nažalost, došla je korona 2020. i svi planovi za javno prikazivanje VR aplikacije morali su da se zaustave. Došli su novi projekti iz istog domena samo za druge klijente, a Virtualna Tvrđava aplikacija ostala je u fioci sa željom da se nekad završi do kraja i doživi svoju premijeru”.

Za sada aplikacija nije javno dostupna, promo video i gameplay aplikacije može se videti na youtube-u.
Prema njegovim rečima, do sada, gameplay video (iz kočija), videlo je oko 200 000 ljudi.
VR aplikacija bila je prikazivana samo na nekoliko događaja i tom prilikom je videlo do 400 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

4 Komentara

  1. Svaka čast za ideju, trud ali i za rezultat, jako mi se dopada. Pozdrav i sve najbolje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com