Društvo

Veliki broj Nišlija drugi put u krsnom hodu (foto/video)

Pod sloganom “Sloga biće poraz vragu” i uz blagoslov Episkopa niškog Arsenija, u Nišu je organizovan drugi moleban i krsni hod, u znak podrške sveštenstvu i vernom narodu eparhija Srpske Pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Posle večernje službe u hramu Svetog cara Konstantina i carice Jelene služen je moleban, a zatim je sveštenstvo povelo građane u krsni hod Vizantijskim bulevarom do hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Foto: S.P.

U molitvenoj šetnji podrške učestvovao je veliki broj građana. (pogledaj video na kraju teksta)

Foto: S.P.

Podsetivši na ratne događaje iz 1999. kao i na zavetne reči srpskog kneza Lazara izgovorene davne 1389. godine, građanima se ispred hrama Svetog Vasilija Ostriškog obratio protojerej Predrag Radosavljević.

Nije bitno kolika nas sila napada, već koliku svetinju branimo, a naš narod u Crnoj Gori, dobro i dostojanstveno brani svetinju. Okupili smo se i danas da skromnim doprinosom, jednom leptom, kažemo da smo sa njima i da ih molitveno podržimo da istraju na tom pravednom putu, da se neprijatelji urazume i da ostanemo deca božija u domu božjem uz svoje svetinje i svoje svete”, rekao je starešina hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene i hrama Svetog Vasilija Ostroškog.

Foto: S.P.

Kraj molitvenog okupljanja obeležio je jerej Milan Doderović, koji je uz gusle kazivao stihove narodne epske pesme Sveti Sava.

Foto: S.P.

Prvi moleban i molitvena šetnja u Nišu su održani 4. januara, nekoliko dana pošto su širom Crne gore organizovane molitvene litije, kao vid protesta zbog usvajanja spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close