DruštvoVirus Korona

Većina niških ugostitelja radiće do 22h. Ističu da neće da diskriminišu goste

Kovid propusnice u ugostiteljskim objektima proveravalo 2.400 inspektora, od večeras počinje kažnjavanje. Opsežna kontrola sprovedena je i u Nišu, ali inspekcijske službe nisu imale mnogo posla, jer je većina ugostiteljskih objekata promenila radno vreme do 22 sata.

Prema rečima predsednika Udruženja ugostitelja “Konstantin” Bojana Mitića većina kafića i restorana će skratiti radno vreme kako ne bi pravili diskriminaciju, ali i probleme sa gostima koji se već nalaze u ugostiteljskim objektima.

“Kao što je i najavljeno, niko nije kažnjen. Inspekcije su prema mojim informacijama obilazile lokale selektivno”, rekao je Mitić Niškim Vestima.

On je rekao da predstavnici udruženja ugostitelja sutra imaju sastanak sa predstavnicima Grada, Komunalnom milicijom i predstavnicima inspekcijskih službi i spremili su za njih niz pitanja.

“Ugostitelje pre svega zanima šta raditi sa gostima koji su došli u 19 časova, a ostali su posle 22h, da li u tom trenutnku treba kontrolisati goste koji sede za stolovima, ili stajati na vratima i kontrolisati nove goste? Jedno od pitanja će biti da li mi imamo pravo da legitimišemo goste? “, istakao je Mitić.

On je upozorio da zaposleni u kafanama nemaju status službenog lica, pa se pitaju da li mogu na pravi način da sprovedu obavezne propisane mere i da traže lična dokumenta na uvid.

“Moj lokal radi do 23h, a upravo taj sat može da mi napravi ozbiljne probleme u komunikaciji sa gostima. Finansijski nam se svakako isplati još taj jedan sat, može da se popije još jedna tura pića. Međutim, između toga – materijalnog dobitka od pet do deset posto i mogućnosti da uđete u problem, većina je izabrala da ne ulazi u problem, da ne bude predmet kontrole… I među našim zaposlenima ima onih koji nisu vakcinisani, a prvi predmet kontrole će upravo biti status zaposlenih radnika, da li oni imaju zelene sertifikate”, kazao je Bojan Mitić.

Na društvenim mrežama sve više objava ugostitelja koji su skratili radno vreme do 22 časa. Jedna od njih koja je naišla na veliku podršku građana je objava Kafane Meze.

Imate kovid sertifikat?! Mož se slikate s njega. Drago nam je zbog vas, al posle 22 časa će mezite dom! Meze ne deli ljude i goste. Naši konobari su tu da vas služe i da vam ulepšaju dan, veče, a ne da vas legitimišu i traže ausvajs.

Sa druge strane državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da je legitiman potez da država zaštiti zdravlje i živote građana, a kovid propusnice se uvode da se zaštite životi.

“Sačekaćemo sedam do deset dana i ako bude pozitivnog efekta kovid propusnica, bićemo zadovoljni, a ako ne bude, Ministarstvo će na sednici Kriznog štaba tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere”, istakao je Đerlek.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata “apsolutni minimum” za usporavanje trenutne stope zaražavanja u Srbiji.

Kon je kazao da primena propusnica samo posle 22 časa, kako je sada definisano, nije dovoljna da se postigne ozbiljnije poboljšanje trenutne epidemiološke situacije.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kazao je da primena kovid propusnica na tri sata neće imati efekta i da je potrebno uvesti oštrije mere.

“Ima krivaca i u državi i u pojedincima, svi smo odgovorni. To što ćemo od 22 sata imati primenu propusnica, to neće imati efekta, to ne može imati efekta”, rekao je on.

Da podsetimo, nevakcinisanima je neophodno da poseduju pi-si-ar ili antigenski test urađen u nekoj od državnih laboratorija.

Predviđene kazna za pravno lice su 300.000 dinara, za preduzetnike 150.000, za odgovornu osobu u firmi 50.000, za kovid redara 30.000, a za gosta objekta zatečenog bez kovid propsunice 5.000 dinara.

U 22 sata kovid redar mora biti u svakom ugostiteljskom objektu i mora voditi računa da posle 22 unutra ne može biti niko ko ne poseduje kovid propusnicu.

Jedini validni testovi su oni koji su urađeni u referentnim laboratorijama, a testiranje ispred ugostiteljskih objekata nije moguće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Covid propisnice su čisto kršenje ustava Srbije kao i van svakog zdravog razuma.

  2. Hvala redakciji što objektivno i neostrašćeno izveštava!! Vaša dela će narod pamtiti i nagraditi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com