DruštvoEkonomija

Ministarka najavljuje: Ugostiteljski objekti bez klasičnih i elektronskih cigareta. Ugostitelji zahtevaju da se primena Zakona odloži

Predlog novog zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima je završen, sada je potrebno da se uskladi sa ostalim propisima i da se vidi da li neke članove zakona treba menjati, izjavila je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Grujičić je za današnje izdanje lista Politika rekla da će, ukoliko se ovaj zakon usvoji, uslediti potpuna zabrana pušenja klasičnih i elektronskih cigareta u ugostiteljskim objektima.

“Zaista mi je drago da većina naroda razume ovo i da je podrška ovom zakonu velika. Naravno, ima i onih koji se bune. I ne mogu da razumem stav ‘moje pravo je da pušim i šta se to koga tiče’. Naravno da jeste vaše pravo, ali ako ugrožavate ljude oko sebe – to nije više samo vaša stvar”, kazala je Grujičić.

Ministarka je dodala da je Srbija “nažalost jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja još uvek nije donela ovaj zakon”.

“Mislim da ne treba kao narod da se brukamo i da moramo u zatvorenim prostorima da pušimo, jer je zaboga sad to neko veliko zadovoljstvo kog ne možemo da se odreknemo”, istakla je Grujičić.

Foto: V.M.

Sa druge strane, predstvanici više udruženja iz Srbije pokrenuli su inicijativu kod Ministarstva poljoprivrede, da se odloži donošenje mera i da se dozvoli, gde postoji mogućnost, gde postoje dve hale, da se jedna opredeli za pušače, a druga za nepušače. Donošenje odluke preko noći negativno će uticati na poslovanje ugostitelja.

“To je svakako neminovnost da će se u jednom trenutku desiti, pošto sve evropske zemlje već duže vreme poštuju odluku o zabranjenom pušenju, ali ne treba zaboraviti da smo mi imali dve teške godine usled kovida, zatim inflatorne udare i da se te posledice još uvek osećaju u dnevnom poslovanju. Ta mera bi dodatno uticala na naše poslovanje, bar u prvih, kako je praksa pokazala od šest do osam meseci, dok se ljudi ne naviknu. Nama svaki pad prometa predstavlja problem da bi održali dnevnu likvidnost”, kazao je Niškim Vestima predsednik Udruženja ugostitelja “Konstantin” Bojan Mitić.

Podseća da su ugostitelji zbog zatvaranja usled koronavirusa, još uvek ranjivi deo privrede i dodaje da su predviđanja struke da će ugostitelji tek 2025. godine da se vrate na nivo od pre 2019. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com