Društvo

VASKRSENJE HRISTOVO – POBEDA ŽIVOTA NAD SMRĆU

Danas je najradosniji hrišćanski praznik – Vaskrs. Vaskrs je najveći hrišćanski praznik, jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsenje iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

„Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima koji su u grobovima život darova!“ (Tropar Praznika)

“Posle Hristovog stradanja na Krstu, usledilo je Vaskrsenje Hristovo kao najveći istorijski događaj – praznik svih praznika, koji se dogodio u prvi dan u sedmici – u nedelju; to se dogodilo u ranim jutarnjim časovima – ‘na osvitku dana'”, kaže sveštenik Boban Stojković, profesor Bogoslovije u Nišu.

Taj sedmični dan, koji se u pravoslavnom Predanju naziva i osmim danom i danom Gospodnjim, dok ga hrišćani, prema starozavetnom prazniku Pashe, od jevrejske reči pesach (znači prelazak), koja je praslika hrišćanskog praznika, nazivaju Pashom, što znači prelazak iz smrti u život.

“Sveti Amvrosije Milanski piše da je „dan Gospodnji dostojanstven i svečan zato što je Spasitelj u ovaj dan, slično suncu koje izlazi, raspršivši tamu Ada zasijao svetlošću Vaskrsenja; i zato se ovaj dan od sinova sveta (veka) zove dan sunca, jer ga obasjava Hristos, Sunce pravde koje se rađa.“ Dakle, svaka nedelja je u Pravoslavnoj Crkvi slavljenje Vaskrsenja Hristovog”, objašnjava sveštenik Boban Stojković.

Biblijski izvori govore o istinitosti Vaskrsenja i svedoče da je Vaskrsli Hristos „ pokazao sebe živa mnogim istinitim dokazima, javljajući im se četrdeset dana i govoreći o Carstvu Božijem“.

 

Sveštenik Boban Stojković, profesor Bogoslovije u Nišu; Foto: Privatna arhiva

“Bez Vaskrsenja Njegovo spasiteljsko delo bi ostalo neispunjeno i neostvareno: „Hristos ustavši iz mrtvih više ne umire; smrt više ne vlada Njime“. Sveti Apostol Pavle nam otkriva veliku istinu: „Jer što je umrlo, grehu je umrlo jednom za svagda; a što živi, Bogu živi“ . Dakle, Bogočovek „vaskrsenjem iz mrtvih“ daruje ogrehovljenom čoveku duhovno presazdanje i „život večni“ , a to znači da „po bogatstvu blagodati Njegove“, i nadu u istinsko spasenje, jer je On, postavši Posrednik „između Boga i ljudi“, zaista ponovo priveo čoveka u novu zajednicu sa Bogom Tvorcem”, kaže sveštenik Boban Stojković.

Drugim rečima, Vaskrsenje je uništenje smrti, obnova čovečanske prirode, duhovni preporod ljudskog roda i doživljaj eshatološke stvarnosti.

HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE!!!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com