Društvo

ULICA IVO LOLA RIBAR I DALJE MAMI NIŠLIJE: Ulica šarenog drvoreda

Dve godine drvored u ulici Ivo Lola Ribar mami poglede Nišlija i slučajnih prolazika, a sada, u vreme korone i vrelih letnjih dana prava je oaza lepote. Ulica se ušuškala u samom centru grada, ali kada se nađete u njoj imate utisak da ste daleko od sveta i svih probelma koji su oko vas.

Prolazite ispod krošanja drveća čiji vas hlad osvežava, a stable koja su oslikana i na ukrašena nesvakidašnjim idejama stvaraju utisak da ste na trenutak izmakli stvarnosti. I sve to zahvaljujući Slobodanki Bobi Milićević Mišić koja je došla na ideju da oslike ili “obuče” stable drveća. Ideja se rodila pre dve godine i za divno čudo još živi, a da tako i ostane pomažu i ostali žitelji ove ulice.

“Svaki put kada krenem u grad prođem ovom ulicom bilo da me put vodi tu ili ne”, kaže jedna Nišlijka. “Ne mogu da odolim hladu,a još više me privlači drveće koje je uvek isto, a uvek novo. Zavisi kako ste raspoloženi, ali je jedano osećanje uvek isto. Srećna sam da Niš ima jednu ovakvu ulicu”.

Foto: V.P.

Slično mišljenje imaju i ostale Nišlije koje znaju za oslikano drveće u ulici Ivo Lola Ribar.

“Drvored je predivan, a sada i jedinstven. Ovako nešto smo do sada mogli da vidimo samo van Srbije, ali je Boba, očito je mnoge Nišlije znaju, uspela da nam svet dovede u Niš”, dodaje Zvezdana Jović koja često, kada krene na pijacu prođe ovom ulicom.

Drvored vas dočekuje u svoj svojoj lepoti. Sunčevi zraci se tu i tamo probijaj kroz krošnje drveća čija su stable “obučena” kao devojčice i dečaci koji ga grele. Na nekim stablima su se “naselili” leptiri koje su tu “doveli” stanari.

Foto: V.P.

Jedno od njih je prepuno plavih oblaka, a ono do njega isijava nasmejanim suncem. Za zaljubljene je tu stablo sa srcima, a onima koji često koriste mobilne telephone namenjeno je stablo sa emotikonima. Na jednom od njih je procevetalo i cveće, a drvo do njega bez staha može da dočeka zimu obučeno u heklani kaput sa jasnom “markom” da je iz Niša.

Foto: V.P.

Do prošle godine ulica je bila stecište turista koji su ovde pravili selfije. Ovog proleća je zbog korone situacija nešto drugačija, ali Nišlije ne odustaju od svoje lepe ulice.

“Drveće sam ukrašavala sama ali mi je komšiluk pomagao. Oni su mi kuvali kafu dok sam radila, davali dodatne instrukcije, pridržavali lestvice dok sam kačila cvetiće na malo više grane. Ludo smo se svi zabavljali, smejali, šalili, a rezultat se vidi”, objašnjavala je Boba iz ulice Ivo Lola Ribar pre dve godine kada je počela sa ovom neobičnom akcijom. “Osnovni motiv da krenem sa oslikavanjem drveća je bio taj da ulica u kojoj živim i sve oko moje kuće postane lepo”.

Foto: V.P.

Ideje su se rađale u njenoj glavi, a neke je “pozajmila” iz časopisa ili iz nekih svetskih gradova u kojima je poravila i sretala se sa sličnim ulicama.

“Nešto se rodilo u mojoj glavi, nešto sam pronašla na internetu, nešto na fejsbuku, nešto u časopisima,ali je većina stvari deo moje mašte”, kazala je Boba i dodaje da joj komšije svesrdno pomažu u svemu.

Foto: V.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com