Društvo

Uskršnji trem Bobe Mišić u ulici Lole Ribara zaustavlja dah svima

Za Bobu Milićević Mišić uskršnje ukrašavanje dvorišta u ulici Ivo Lola Ribar pravo je zadovoljstvo. Godinama unazad ona desetak dana pred ovaj veliki hrišćanski praznik veliki trem ispred kuće pratvara u pravi uskršnji raj na kome joj mnogi pozavide.

Prolaznici zastajkuju ispred kapije njene porodične kuće, dive se, uzdišu, a neko napravi i fotografiju trema koji je okićen uskršnjim simbolima. Maštovitost i kreativnost su, kaže Boba,  najvažniji, a jaja i boje moraju da budu što veselije za ovaj najradosniji praznik za koji trem, do tada potpuno prazan zbog lošeg vremena, zablista u punom prazničnom sjaju. Trem Boba ukrašava unazad desetak godina. Svečeni izgled dobija u vreme novogodišnjih i uskršnjih praznika, ali i za Helloween.

“Prve  ukrase za trem sam napravila 2008. godine kada sam se vratila iz Amerike, iz Los Anđelesa, i prvo sam ukrasila teresu nekim igračkama koje sam donela sa sobom. Bila sam oduševljena kako ukrasili ceo grad za Helloween pa sam poželela da i ja ukrasim svoju teresu. Tako je sve počelo”, kaže Boba.

Tada je došla na ideju da bi svoj trem mogla da ukrašava i za novogodišnje i uskršnje praznike. Počela je da se “igra” ukrasima.

“U proleće kada sve oživi, pred sam Uskrs počnem sa uređenjem trena za ovaj praznik. Uglavnom su to jaja i zeke. Posebno vodim računa i bojama kako bi sve bilo što veselije. Neke godine izaberem jednu boju, pa je tako trem jedne godine bio roze, a za narednu godinu izaberem neku drugu boju”.

Jaja  kojima Boba ukrašava svoj trem, sada se više ne zna ni koliko ih je, pravi i  boji sama. Od žice je napravila i uskršnje drvo na koje su okačena  uskršnja jaja, a boja cveća u saksijama koje, takođe, ukrašavaju trem, je u veselim uskršnnjim bojama. Sve zajedno predstavlja sklad kome je teško odoleti ili ne poželeti da bar par minuta provedete u tom raju.

Foto: V.P.

 “Neke od ukrasa kupim, nešto napravim sama, ponešto kupim pa prepravim, ako mi se ne dopada kako izgleda. Neka jaja farbam, dekupažiram, oslikam i slično. Jednostavno se igram, a onda ih rasporedim po trenu zajedno sa uskršnjim zekama i svećem. Najveće mi je zadovoljstvo da prepravim nešto. Prosto uživam u tome da se igram ukrasima”, priča Boba.

Svake godine trem Bobine kuće bude bogatiji za novonapravljene ukrase. Niko više i ne zna koliko ih je. Postavljeni su svuda, na prozorima, kapiji, stolu, vise sa nadstrašnice trema, lelaju se na vetru.

Foto: V.P.

Za slučajne prolaznike koji se nađu u ulici Ivo Lola Ribar trem Bobine kuće predstavlja pravi mali muzej uskršnjih ukrasa. Radosne boje na suncu celom prizoru daju poseban ton u kome može samo da se uživa i nema onog Nišlije koji tuda prošao, a da nije zasato i poželeo da na trenutak bude deo te slike.

Kada praznici prođu Boba ukrase pažljivo spakuje u za to posebne kutije i vraća ih na svoje mesto koje imaju u podrumu. Tu čekaju sledeći Uskrs kada će ponovo, obogaćeni sa još nekoliko novih ideja, mamiti poglede prolaznika.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com