Društvo

OŽIVELO NASELJE NIŠKE RADNE AKCIJE „IVO LORA RIBAR“ : Kroz Niš je godišnje prolazilo i do 1500 akcijaša

Niš je nekada važio za akcijaški grad. Omladinska radna akcija “Niš” trajala je najduže posle obnavljanja ovog vida radnog angažovanja mladih, od 1969. godine pa sve do gašenja radnih akcija, početkom devedesetih, a kroz Niš je u akcijaškim uniformama prolazilo više od 1500 mladih ljudi svakoga leta, gradeći puteve, vodovode, parkove i druge sadržaje u našem gradu.

Radnih akcija odavno nema i ostalo je još samo sećanje na njih, a proteklog vikenda stari akcijaši su mogli da se prisete svojih žuljeva na dlanovima od lopata, kofi za bodu ili ručnik kolica. U nekadašnjem Omladinskom naselju “Ivo Lola Ribar” su obeležena dva jubileja, 50 godina ORA Niš i 40 godina postojanja i rada niškog Kluba brigadira, ali i 1. april, datum koji se slavio kao Dan brigadira u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji.

“U trodnevnim aktivnostima, uz veliki odziv članova Kluba i prijatelja, u humanitarnim, sportskim i kulturnim dešavanjima učestvovao je veliki broj mladih našeg grada, članovi odreda izviđača „Kralj Petar prvi“ i „Školski brod Jadran“, kao i članovi ovakvih Klubova iz Beograda, Smedereva, Aranđelovca, kao i gosti iz Skopja i Kumanova, što je i bio osnovni prioritet organizatora”, kažu organizatori ove manifestacije koja je u mnogima probudila sećanje na “radon leto”.

Obeležavanje godišnjica je otpočelo sportskim aktivnostima, mali fudbal, košarka, stoni tenis i pikado, gde su učestvovale ekipe JKP „Naissus“, „Niške pivare“, niških izviđača i domaćina.

“Organizovana je i „niška akcijaška avlija“, na kojoj je u prisustvu brojnih gostiju potpisan Sporazum o saradnji između Klubova akcijaša Niša i Beograda”, dodaju organizatori. “Sve prisutne su svojim stihovima i tekstovima iz Biltena samih radnih akcija, pozdravili članovi pesničkih Klubova „Savez književnika u otadžbini i rasejanju“, „Čegar“ i Književne omladine Niša”.

Okupljanje akcijaša nije moglo da protekne bez tradicionalnog dobrovoljnog davanje krvi uz dobar odziv članova i prijatelja Kluba. Nakon toga je organizovana Tribina na kojoj su govorili bivši komandanti radnih akcija u Nišu, pojedini članovi i prijatelji Kluba na temu dobrovoljnog omladinskog rada – nekada i sad.

Učesnike je pozdravio predsednik niškog Kluba Sibin Stepanović, nakon čega im se je obratio prvi komandant radne akcije u Nišu – Joca Milićević koji je kroz evociranje uspomena i kroz prigodne anegdote iz života i rada brigadira, pozvao mlade da se uključe u dalji rad Kluba.

U ime Omladinskog Saveta Niša, učesnike je pozdravio Zoran Pavlović, istakavši da postoji želja i da imamo uslove, da kroz minimalno ulaganje, ovo naselje nastavi da živi, te da će se od nadležnih zatražiti više razumevanja za ovakvu vrstu angažovanja mladih u slobodnom vremenu.

Tokom diskusije je predložena i radna grupa koja ima zadatak da pripremi operativni plan aktivnosti na polju uređenja ovog prostora. Radnu grupu će na predlog učesnika Tribine, imenovati Izvršni odbor Kluba brigadira.

Na kraju druženja, učesnicima su se predstavili članovi – veterani Kulturno-umetničkog društva „Abrašević“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com