Društvo

Udruženje „Sokak“ obeležilo krsnu slavu Preobraženje

Udruženje za  očuvanje tradicije i ulepšavanje Palilule „Sokak“ u Nišu obeležilo je sa prijateljima, saradnicima i ostalim zvanicama svoju krsnu slavu Preobraženje.

Gosti su, kako to tradicija nalaže, dočekani slavskim žitom, a slavski kolač je sa sveštenikom presekao predsednik Udruženja Bratislav Vučković.

Među zvanicama su bili i slavu udruženju čestitali načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, potom su tu bili i predsednici gradskih opština, javnih i komunalnih preduzeća u Nišu kao prijatelji Udruženja iz Beograda sa kojima „Sokak“ sarađuje.

„Sokak“ je malo udruženje, ali je za svoju krsnu slavu uzelo Preobraženje kao jedan od nejvećih hrišćanskih praznika i ovo je prva godina kako postojimo i kako obeležavamo slavu“, kazao je Bratislav Vučković.

„Za ovih godinu dana nismo  uradili puno velikih stavri, ali smo uradili dosta malih jer su sitnice te koje mogu da olakšaju i ulepšaju život našim sigrađanima pa i da reše neke probleme koje imaju“.

Počelo se, kaže Vučković, sa popravkama klupi na Paliluli na čijoj teritoriji Udruženje i deluje, ali ne zaboravlja ni ostale građane Niša. Nastavilo se sa renoviranjem Svetonikolske česme i pomaganjem ljudima u komšiliku kada im je to potrebno.

„Sada smo odučili da uradimo nešto  veće i nešto lepo i na pola koraka smo od realizacije te ideje, a u pitanju je izgradnja spomenika Živojinu Isakoviću Čokaliji „Kude je taj Niš“, kaže Vučković.

„Sa razlogom sam naglasio naziv spomenika „Kude je taj Niš“ jer to puno  znači. Imam utisak da smo se udaljili od starog Niša i naša  želja je baš to, da vratimo stare vrednosti, da komšija komšiji pomaže, da se više ne delimo već da se što više jedni drugima približavamo. I neka ovaj dan Preobraženja  bude u tu slavu“.

Prvi korak koji su  uradili u cilju da se probliže jedni drugima uradili su umetnici  Miroljub Kostić, Daja Anđelković i Siniša Stamenković koji su zajedno sa Udruženjem „Sokak“ kao saradnici, a pre svih vajar Kostić koji je   i autor spomenika posvećenog Čokaliji, odbili honor za svoj rad i  to je poklon gradu Nišu.

„To je način na koji se pokazuje kako se voli svoj grad. Ukoliko svi sledimo taj primer siguran sam da će  Niš biti lepo mesto za život“, dodao je Vučković.

Udruženje osim što neguje tradiciju starog  Niša ima za cilj da što više približi ljude jedne drugima.Imaju i planove za budućnost.

„Jedan od prvih koraka biće uređenje Svetinikolske česme, a dvorište Svetinikolske crkve smo već uradili u sradnji sa radnicima JKP „Mediana“. Sa njima smo uredili i prilaz ulazu u crkvu koji sada izgleda mnogo lepše.Važno je da, kada se ima dobra ideja, neko tu ideju podrži“, kazao je Vučković i dodao da je Udruženje sebi dalo za zadatak i da se uredi prostor oko Niškog kulturnog centra koji se nalazi na Paliluli.

„Ovaj prostor zaslužuje jedan poseban status. Naša ideja je da to postane park poznatih Palilulaca, odnosno Nišlija jer se ne bi  delili na opštine.To smo i do sada radili jer smo imali puno akcija na teritorijama drugih opština. To su male stvari kojima usrećujemo i pomažemo građane, a za dvadeset i više godina kada postanemo veliko udruženje možemo da govorimo i o velikim stvarima“, zaključuje Bratislav Vučković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com