Obrazovanje

U osnovnim školama kombinovana nastava, dvorišta umesto učionica

Učenici osnovnih škola u Nišu imaće nastavu u školi i na daljinu, a o svim detaljima kako će izgledati početak i nova školska godina roditelji će biti upoznati 31. avgusta, saznajemo od Dušice Tričković, direktorke OŠ ‘’Radoje Domanović’’ koja dodaje da će isti model nastave biti primenjen u svim osnovnim školama, jer je su se direktori tako dogovorili na Aktivu koji je juče održan. Sa ovom odlukom se složila i Školska uprava.

Na sastanku je bilo reči i o načinu rada sa decom koja su u produženom boravku u školama što je, doskora, bilo jedno od najčešćih pitanja koje su roditelji postavljali. Časovi u osnovnim školama trajaće 30 minuta.

Dušica Tričković, direktorka OŠ “Radoje Domanović”; Foto: Privatna arhiva

‘’Odlučili smo se za kombinovanu nastavu. To znači da će po razredima učenici imati organizovanu nastavu neposredno u školi i putem nastave na daljinu, a da će sa svim detaljima roditelji i njihovi učenici biti upoznati 31. avgusta’’, kaže Tričković. ‘’Peti i šesti razred će biti u školi ponedeljkom, sredom i petkom, dok će učenici sedmog i osmog razreda biti u školi utorkom i četvrtkom’’.

One škole koje imaju manje od 15 učenika u grupama one će raditi samo neposredno bez onlajn nastave, ali je takvih škola malo.

‘’Naša škola ima veliko dvorište koje ćemo iskoristiti za rad sa učenicima’’, dodaje Dušica Tričković. ‘’Prostor u dvorištu pretvorićemo u letnje učionice, stolica ima dovoljno pa nije potrebno da iznosimo one iz učionica, a postavićemo i table i video projektore i insistiraćemo na kvalitetu nastave. Tako će deca i zaposleni što više biti na otvorenom prostoru dok traje lepo vreme’’.

U OŠ ‘’Radoje Domanović’’ postoji i celodnevna nastava i u tom segmentu, prema rečima Dušice Tričković, biće i najveće angažovanje zaposlenih u školama.

‘’Deca će u školi boraviti osam sati najmanje. Delićemo ih po grupama. Konkretno će u našoj školi biti osam grupa jer imamo četiri odeljenja u celodnevnom boravku. Časovi su i njima skraćeni u prepodnevnim časovima. Tada će sa njima biti njihovi učitelji. Posle ručka biće organizovano njihovo čuvanje i ostale aktivnosti’’, objašnjava Dušica Tričković.

Dezinfekcija i provetravanje učionica će se obavljati u roku od 20 minuta između smena.

‘’Na prvom sastanku sa roditeljima ćemo razgovarati o tome kako da se deca pridržavaju svih propisanih mera, šta će biti njihova obaveza dok su u školi i kako da nam roditelji pomognu da sačuvamo i zdravlje dece i zdravlje zaposlenih‘’, ističe Dušica Tričković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com