Društvo

U Nišu obeležen Dan civilne zaštite

U holu Gradske kuće organizovan je prijem povodom obeležavanjanja Dana civilne zaštite, a na kojem su, pored osvrta na prošlu godinu i podataka vezanih za Nišavski upravni okrug, uručene su zahvalnice i zlatnici sa likom Cara Konstantina zaslužnim organizacijama i pojedincima. Svečanoj sednici Okružnog i Gradskog štaba za vanredne situacije prisustvovalo su predstavnici grada, policije, predsavnici opština, žandarmerije, javnih preduzeća, Gorske službe spašavanja i drugi.

“Komandujući štabom za Vandredne situacije u selu Jasenovik, imao sam priliku da na licu mesta vidim te hrabre, humane ljude pune solidarnosti, sa koliko pažnje i hrabrosti učestvuju u svim aktivnostima koje su usmerne brizi za ljude, njihove živote, zaštitu životinja, životne sredine, okruženja”, istakao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović čestitajući prisutnima Dan civilne zaštite.

Božidar Miletić, radnik Žleznice Srbije, jedan je od nagrađenih povodom Međunarodnog dana civilne zaštite. Zahvaljujući timu koji je organizovao, akcija vraćanja cisterni sa amonijakom koja je nedavno organizovana u Jasenoviku, prošla je bez posledica. Božidaru ovo nije prva rizična intervencija u kojoj je učestvovao, ali je za 38 godina staža prvi put za svoj rad dobio priznanje.

“Mi smo ekipa koja ide na te vanredne događaje, ima i dobrih i loših strana. Trudili smo se da ispoštujemo, da sarađujemo sa gradom, sa meštanima, tako da smo obavili sav posao. Opasnosti ima, nepredvidivo je, i mogla je da bude katastrofa, ali sve proteklo u najboljem redu”, kazao je Miletić.

Prošle, 2018. godine bilo je dve vanredne situacije na teritoriji grada Niša, jedna na teriroriji opštine Doljevac i opštine Aleksinac.

“To su uglavnom bile vanredne situacije na delu teritorije tako da možemo biti zadovoljni time, jer su problemi sanirani tako da u tim događajima nije bilo povređenih, stradalih”, istakao je načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović.

Prisutni na skupu su se složili da je od posebnog značaja ulaganje u prevenciju kako bi se izbegle katastrofe.Njihov zajednički zaključak je da jedan dolar ili jedan dinar koji se ne uloži u prevenciju, vraća se sa sedam dinara štete, tako da su mere prevencije najbolji način za smanjenje rizika i sprečavanje katastrofa.

“Obeležavamo Svetski dan civilne zaštite, kako bi smo široj javnosti pomogli da razvije svest o stepenu organizovanosti i zaštiti spasavanja, svest o postignutom stepenu razvoja, obučenosti specijalizovanih jedinica i spremnosti lokalnih samouprava da reaguju u vanrednim situacijama. Na teritoriji nišavskog upravnog okruga, uspostavljena je potpuna koordinacija štabova za vanredne situacije na realizaciji preventivnih i operativnih mera zaštite i spasavanja”, naglasila je načelnica Nišavskog upravnog okruga, Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da je prošle godine okružni štab za vanredne situacije održao je četiri redovne i jednu vandrednu sednicu. Od dvadeset i četiri zadataka realizovano je dvadeset.
Prema međunarodnim standardima civilna zaštita je organizovan odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu. Svetski dan civilne zaštite, ustanovljen je 1990. godine, dok ga Srbija obeležava od 2013.godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com