Društvo

Obeležen Dan civilne zaštite. Održana svečana sednica Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac

Svetski dan civilne zaštite 1. mart, obeležen je nizom aktivnosti, s ciljem da se ukaže na značaj i ulogu službi civilne zaštite u slučaju svih tipova nesreća i katastrofa i suočavanju sa njima, kao i da im se oda priznanje za sve napore, žrtve i podvige.

Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa.

,,Obeležili smo Međunarodni dan civilne zašite. Pažnja sveta usmerena je na civilnu zaštitu i spremnost ljudi da nauče kako da spreče, pripreme se i upravljaju vanrednim situacijama kao što su nesreće i katastrofe. Na ovaj dan aplaudiramo i pripadnicima civilne zaštite koja je odgovor države na tu vrstu opasnosti”, izjavio je načelnik Nišavskog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije dr Petar Babović.

On je tim povodom prisustvovao svečanoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac koja je, u čast Međunarodnog dana civilne zaštite, otvorena prezentacijom Uprave za vanredne situacije u Nišu o radu, dužnostima i načinima delovanja, a u cilju pravovremenog i efikasnog odgovora društva na izazove i rizike.

Foto: PR služba NUO

Кomandant Štaba za vanredne situacije opštine Aleksinac Dalibor Radičević pozdravio je učesnike svečane sednice kojoj su prisustvovali i načelnik Uprave za vanredne situacije u Nišu Srđan Mitrović, načelnica Odeljenja civilne zaštite Zorica Topalović, šef Odseka u Odeljenju za upravljanje rizikom Vladan Ivanović komandant Vatrogasne brigade Niš Marko Radovanović i komandir voda pri VSB Niš Miodrag Popović.

Foto: PR služba NUO

Takođe, Sektor za vanredne situacije Ministrarstva unutrašnjih poslova intenzivno radi na jačanju civilne zaštite, a do sada je formirano 111 specijalizovanih jedinica, saopštio je MUP Srbije.

Osnovnu obuku prošlo je oko 2.800 pripadnika koji su raspoređeni u specijalizovane jedinica civilne zaštite za gašenje požara, spasavanje na vodi i pod vodom, pružanje prve pomoći, radiološko-hemijsko-biološku zaštitu, spasavanje iz ruševina, zbrinjavanje i slično.

Za specijalizovane jedinice civilne zaštite koje su prošle osnovnu obuku, svake godine se održavaju treninzi gde se uvežbavaju i obnavljaju stečena znanja.

Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu koja promoviše rad službi civilne zaštite širom sveta i ukazuje na značaj njihove saradnje i potrebe solidarnosti u zajedničkoj borbi, na Generalnoj skupštini 1990. godine ustanovila je 1. mart kao Svetski dan civilne zaštite. Tog dana, 1972. godine usvojen je statut ove organizacije kao okvir njenog delovanja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com