Društvo

Obeležen Svetski dan civilne zaštite

Na Akademiji tehničko-vaspitačkih strukovnih studija - Odsek Niš (ATVSS Odsek Niš), svečano je obeležen Svetski dan civilne zaštite, sa ciljem podizanja svesti o važnosti pripremljenosti i reagovanja u vanrednim situacijama.

Profesori i saradnici sa Katedre za civilno inženjerstvo ATVSS okupili su preko 120 učenika srednjih škola iz Niša (Pravno-poslovna, Prehrambeno-hemijska, “Nikola Tesla”, ”Neimar” i “12. februar”), studente, profesore, stručnjake i goste iz različitih sektora, kako bi zajedno razgovarali o ključnim pitanjima civilne zaštite i reagovanja u kriznim situacijama.

Foto: Akademija tehničko-vaspitačkih strukovnih studija

Tokom dana, organizovan je niz predavanja i praktičnih demonstracija, koje su se bavile temama kao što su osnovni principi civilne zaštite, prva pomoć, planiranje evakuacije, kao i uloga dobrovoljnih vatrogasnih društava u lokalnim zajednicama.

Foto: DVD “Sinđelić”

Posebno su se istakli predavači iz različitih oblasti, među kojima su bili vodnik Mladenović Miloš, tehničar za radio radarsku opremu na helikopteru i student prve godine na Akademiji, Milošević Mihajlo, lice za bezbednost i zdravlje na radu iz kompanije Securitas Service D.O.O. i predstavnici dobrovoljnog vatrogasnog društva “Stevan Sinđelić” Niš.

Demonstracije spasilačkih tehnika i opreme bile su posebno interesantne posetiocima. Iskusni volonteri Crvenog krsta Niš su predstavili postupak KPR-a kod odrasle osobe i tehnike zaustavljanja krvarenja u okviru prve pomoći. Saradnici sa ATVSS Odseka Niš – Katedra za civilno inženjerstvo, su prikazali simulator čeonog sudara i predstavili laboratoriju za zaštitu životne sredine.

DVD “Sinđelić” su izazvali oduševljenje prisutnih korišćenjem PP aparata, gašenjem početnog požara i tehnikama spasilačkog alpinizma.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com