Obrazovanje

U laboratoriji za inovacije studenti svojim idejama pomagali preduzećima, RRA Jug nagradio najbolje

Nekoliko preduzeća sa juga Srbije dobilo je inovativnije proizvode i savremeniju marketinšku kampanju i brendiranje, koje su osmislili studenti završnih godina niških fakulteta. Ova saradnja između preduzetnika i mladih ostvarena je u okviru projekta koji je u svojoj laboratoriji za inovacije u preduzetništvu EN-INNO pokrenuo RRA Jug, a učesnici takmičenja nagrađeni su novčanim nagradama i simboličnim poklonima.

Tokom novembra i decembra RRA jug organizovao je tri edukativne online radionice za preduzetnike i studente, a tri tima studenata sa Elektronskog, Mašinskog, Ekonomskog i Građevinsko-arhitektonskog fakulteta obradilo je šest studija slučaja preduzeća u okviru nadmetanja za najbolje idejno rešenje.

Foto: RRA Jug

Kako kaže Natalija Mratinković sa Mašinskog fakulteta, njen tim i ona su se za učešće prijavili putem Fejsbuka, a tokom nadmetanja imali su dva zadatka.

“Jedan zadatak je bio vezan za inovaciju proizvoda, gde smo radili prototip proizvoda. Za prvu firmu smo sami dizajnirali, kreirali i modelirali i štampali na 3D štampaču u EN-INNO prostorijama koje nam je dopustila RRA Jug. Tamo smo napravili prototip police, u saglasnosti sa vlasnicom firme koja je nadgledala naš rad, sve smo prilagodili tako da taj model koji smo mi napravili ona može da odštampa tj. da odradi na mašini u svojoj firmi, tako da je skroz prilagođen”, dodaje sagovornica.

Foto: RRA Jug

Drugi zadatak je bio da za marketing strategiju, redizajniraju i naprave ribrending njihovog proizvoda.

“Oni se bave proizvodnjom zimnice od voća i povrća, za njih smo isto napravili malu strategiju marketing kako da oni povećaju svoju gledanost na društvenim mrežama i prodaju preko digitalnog marketinga. Ono što smo mi radili kao prvo služi nama studentima koji smo evo sada završna godina i krećemo u svet odraslih, da radimo, pa je nama bilo mnogo korisno to što smo videli kako sve praktično funkcioniše, kako sve to možemo mi kao studenti da doprinesemo firmama iz naše okoline. Takođe, i firmama je odgovaralo da imaju studente sa kojima mogu da sarađuju i koji mogu da im pomognu u svojim proizvodima”, dodaje Mratinkovićeva.

Foto: RRA Jug

Za studente Ekonomskog fakulteta ovaj projekat je veoma značajan, ali i za mala i srednja preduzeća u regionu južne i istočne Srbije smatra doktorand Ekonomskog fakulteta Aleksandar Manasijević.

“Ono što smo je važno u ovom projektu jeste to da smo mi kao studenti Ekonomskog fakulteta iskoristili svoja teorijska znanja da kreiramo jednu podlogu koja bi pospešila poslovanje malih i srednjih preduzeća koja su nam bila dodeljena. Zadaci nisu bili laki, ali smo se potrudili da u skladu sa svim svojim znanjima i sa svim svojim mogućnostima, koje smo stekli na fakultetu i kroz neformalno obrazovanje pomognemo tim preduzećima odnosno da im damo neka potencijalna rešenja za probleme sa kojima se ona suočavaju”, navodi.

Foto: RRA Jug

On dodaje i da je saradnja između Ekonomskog fakulteta u Nišu i Regionalne razvojne agencije Jug tradicionalno dobra, a da je ovakva laboratorija važna za studente Univerziteta u Nišu, jer daje mogućnost da oni razvijaju svoje ideje, ali i da pomažu privrednicima, a kako kaže, sa razvojem privrede razvija se i region u kom živimo.

“Studenti Ekonomskog fakulteta u Nišu ovime su pokazali da osim toga što su dobri studenti da su i aktivni društveni akteri pojedinci koji doprinose gradu i regionu u kome žive”, zaključuje.

Foto: RRA Jug

Da je ovakva saradnja značajna za studente i prilika da u praksi pokažu sve što su naučili na fakutletu smatra i Nemanja Milošević sa Ekonomskog fakulteta.

“Projekat je veoma dobar, lepo iskustvo, prijatno iskustvo, saradnja u timu je bila dobra, saradnja sa Razvojnom agencijom je takođe bila na veoma viskom nivou, bili smo u kontaktu sa samim preduzećima čije smo studije slučaja radili. Tako da se njima zahvaljujem na tome. Oni su nam upravo pomogli da mi napredujemo u tim nekim aspektima u kojima smo učili na fakultetu, da vidimo kako se to praktično radi i izvršava. Vršili su obuke putem Zoom-a zbog cele ove situacije, pratili smo sve to. Mogu da kažem, pošto je moje neko lično interesovanje marketing, da su obuke iz oblasti marketinga veoma pomogle meni kao pojedincu, a mislim da smo i kao tim dosta toga novog naučili što možemo da primenimo u budućnosti”, kaže Milošević.

Inače, prostor je opremljen uz podršku Evropske unije (EU) u pratnerstvu sa Vladom Srbije preko programa EU PRO u okviru projekta Laboratorija za inovacije u preduzetništvu – Platforma za saradnju, znanje i inovacije u MSP južne i jugoistočne Srbije “EN INNO LAB” koji je Regionalna razvojna agencija Jug sprovela kako bi se unapredila konkurentnost malih i srednjih preduzeća u jugoistočnoj Srbiji.

Kako kaže menadžerka sektora za razvoj infrastrukture i održivi razvoj Tatjana Panić-Živković plan je da se saradnja između malih i srednjih preduzeća i studenata nastavi.

“Da bi rezultati projekta bili održivi, a sektor MSP imao trajniju podršku, kreirana je i digitalna inovaciona platforma koja će omogućiti nastavak saradnje studenata, stručnjaka i preduzetnika, virtuelnim povezivanjem svih aktera bez ograničenja u smislu fizičkog prostora, što je sada posebno značajno za smanjenja zdravstvenih rizika tokom pandemije”, ističe ona.

Podsetimo, EN INNO laboratorija za inovacije u preduzetništvu je na raspolaganju je malim i srednjim preduzećima (MSP), studentima i predstavnicima visoškolskih institucija iz regiona, u cilju ostvarivanja bolje medjusobne saradnje, veće primene akademskih znanja i uvođenje inovacija u poslovanje MSP.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com