Obrazovanje

Trgovinska škola Niš danas nudi mnogo više: Praksa uz džeparac jedan od modela

Trgovinska škola je jedna od najstarijih niških škola i uz tradicionalno učenje u učionici, đacima pruža priliku da steknu praktično znanje, kod uspešnih kompanija, a odnedavno se taj vid učenja kroz praksu i plaća. U iščekivanju konačnih rezultata polaganja završnog ispita, svršeni osmaci ovih dana razmišljaju o niškim školama koje bi mogli da pohađaju narednih godina i steknu znanje i veštine za svoj budući poziv – Trgovinska škola danas je odličan izbor, evo i zašto.

Trgovinska škola, ove godine, upisuje učenike za obrazovni profil Trgovac i Trgovinski tehničar po dualnom modelu što znači da se njihov rad na praksi vrednuje kroz zaradu i ocenu. Zaradu im isplaćuje poslodavac (mesčno) i kreće se od 3.500 do 7.000 dinara.

Foto: Trgovinska škola Niš

Učenici koji se opredele da upišu profil trgovac imaju u prvom razredu jedan dan u sedmici prakse, te im je mesečna nadoknada za taj praktični radoko 3.500 dinara, dok u drugom i trećem razredu imaju po dva dana nedeljno prakse i učenik dobija oko 7.000 dinara mesečno. Uz to imaju tokom godine blok nastavu što se dodatno plaća.

Trgovinski tehničar je atraktivan profil jer omogućuje da se praktični deo obrazovanja ostvaruje uz mesečnu zaradu (u drugom i trećem razredu imaju po jedan dan prakse i dobijaju oko 3.500 dinara) a posle završene škole, sa stečenim znanjem iz opšteobrazovnih i stručnih predmeta, mogu da upišu neki od fakulteta.

Zahvaljujući ovakvom obrazovanju, učenicima je obezbeđeno zaposlenje u kompanijama u kojima su na praksi (ukoliko postoji obostrana zainteresovanost). Dosadašnje iskustvo govori da posle završenog školovanja, veliki broj đaka dobije posao baš tamo gde su obavljali praktičnu nastavu.

Da podsetimo, u ovu školsku 2022/2023 godinu, Trgovinska škola upisuje:
30 učenika na smer Komercijalista (IV stepen),
30 učenika na smer Trgovinski tehničar (IV stepen) i 30 učenika na smer Trgovac (IIIstepen).

ERAZMUS+ I U TRGOVINSKOJ ŠKOLI

Trgovinska škola nastoji da ide u korak sa savremenim obrazovanjem, da razmenjuje iskustva i bori se protiv neravnopravnosti, a sve to je deo međunarodnog projekta „Jake žene će graditi budućnost” u okviru Erazmusa+. Partneri su škole iz Italije i Turske. Prvi susret nastavnika i učenika i početak pravog rada na realizaciji projekta biće u Italiji, na jesen, drugi u Nišu, u Trgovinskoj školi i treći u Turskoj.

Foto: Trgovinska škola NIš

“Tema projekta se sama nametnula, jer je jedan od najvećih problema Evropske unije i pored uloženih napora, rodna neravnopravnost. Cilj projekta je podizanje svesti među učenicima i lokalnim zajednicama o diskriminaciji žena i načinu njihove zaštite. Želimo da osnažujemo mentalitet naših đaka tokom ovog i sličnih projekata, da ih usmeravamo da se razvijaju u obrazovane i humane ljude. A dodatna vrednost ovog projekta je što podrazumeva dijalog između različitih kultura i razumevanje zajedničkog evropskog nasleđa. Ako se bolje upoznamo, naučimo šta nam je zajedničko, poštovaćemo ono što nas čini različitim i tako graditi bolji svet”, rekao je Sreten Marković, direktor Trgovinska škole Niš.

Foto: Trgovinska škola Niš

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com