Društvo

Otvoren konkurs za novinarsku školu Media centra Niš (VIDEO)

Želiš da pišeš o nekoj temi? Voleo/la bi da tu temu istražiš, da pronađeš dobre sagovornike? Značilo bi ti da na tom tekstu radiš sa medijskim profesionalcima i u saradnji sa mentorom? Ukoliko je odgovor DA – prijavi se za našu novinarsku školu. Prijave su otvorene do 29. decembra, a CV i motivaciono pismo u kome je potrebno da navedeš i temu na kojoj želiš da radiš, možeš da pošalješ na akademija@mirc.rs.

Novinari i novinarke, pogotovo oni na samom početku karijere, se suočavaju sa brojnim izazovima – kako pronaći temu, kako je istražiti, kako naći adekvatne sagovornike i informacije. Onda dolazi i najzanimljiviji, ali i najzahtevniji deo – pisanje samog teksta. Novinarstvo se uči, ali je i “zanat koji se krade”. Zato je važno da mladi novinari/ke svoje prve novinarske korake prave uz profesionalne novinare/ke.

Uz posebno osmišljene module polaznici i polaznice naše škole – Akademije za razvoj lokalnih medija, moći će da usavrše svoje novinarske veštine i prilagode ih modernom, digitalnom okruženju. Neke od oblasti koje će polaznici obrađivati su osnove pisanja teksta, intervju, istraživačko novinarstvo, fotografija, društvene mreže, novinarska etika, medijsko pravo. Akcenat na svim radionicama je stavljen na praktičan rad, rad na tekstovima i pisanje.

Neki od predavača na Аkademiji za razvoj lokalnih medija bili su Jelena Zorić, Ljubica Gojgić, Vojislav Stevanović, Stefan Marković, Saša Đorđević… Polaznici su na svojim pričama radili sa mentorima Jovanom Gligorijević i Aleksandrom Stankovim. Članci su objavljeni na našem portalu, a neke od njih preneli su i mnogi mediji širom Srbije.

Novinarska škola Media i reform centra Niš ima dugu tradiciju – u protekloj deceniji na stotine novinara/ki je školu pohađalo, a mnogi od njih postali su deo velikih, profesionalnih redakcija širom Srbije.

Šta treba da uradiš?

  • Osmisli i pripremi temukojom bi želeo/la da se baviš
  • U motivacionom pismunapiši zašto želiš da budeš polaznik/ca naše škole i opiši nam bliže temu koju bi želeo da obrađuješ
  • Sve to zajedno sa svojim CV-jem nam pošalji na mejlakademija@mirc.rs i budi spreman/na da naoštriš svoje pero! 

Ko može da se prijavi?

Škola je pre svega namenjena mladim novinarima/kama, studentima i studentkinjama novinarstva, komunikologije i srodnih smerova, ali su dobrodošli i koleginice i kolege koji već rade u redakcijama, a koji žele da usavrše svoje veštine, naprave nove kontakte i prošire svoje znanje.

Kada možeš da se prijaviš i koji su dalji koraci?

Prijave su otvorene  do 29. decembra, a sve informacije moći ćeš da nađeš na sajtu Мedija centra i društvenim mrežama. Ukoliko prođeš prvi krug selekcije bićeš pozvan/a na intervju, gde ćemo detaljnije razgovarati o školi i tvojoj prijavi.

Da li moraš da radiš baš tu temu koju prijaviš?

Ne. Tema koju prijaviš biće polazna osnova, a ti ćeš svakako uz naše predavače/ice i mentore/kinje tu temu moći da razvijaš, menjaš, dopunjuješ.

Kada počinje škola?

Novinarska škola počeće posle praznika, a predavanja se održavaju petkom i subotom.

Imaš dodatna pitanja?

Možeš da nam pišeš na mejl akademija@mirc.rs, a možeš da nas kontaktiraš putem naše Instagram i Fejsbuk stranice.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com