Sport

Svetislav Kari Pešić razgovarao sa niškim studentima na DIF-u

Predavanje na temu “Aktuelni momenat u svetskoj košarci” ali i na mnoge usputne teme održao je danas naš proslavljeni košarkaški trener i trofejni selektor Jugoslavije Svetislav Kari Pešić na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

On je sa prisutnim studentima razgovarao na temu kako domaće tako i poneke inostrane lige poput NBA ali je govorio i o samoj psihologiji tima i igrača u njemu. Osvrnuo se i na anegdote koje su obeležile njegovu trenersku karijeru.

Pešić je istakao da su ovakva okupljana od izuzetnog značaja za studente, koji su se danas u amfiteatru okupili u velikom broju, i priznao da i on sam vrlo često prisustvuje, ne samo u ulozi predavača, već i učesnika odnosno slušaoca.

Dodao je da je veoma važno da treneri koji iza sebe imaju određeno iskustvo to prenesu na mlade sportiste i buduće trenere koji će kroz njihove savete bolje i više napredovati i praviti zapažene rezultate u svojim karijerama.

“Radujem se pozivu fakulteta da pomognem studentima, jer naš posao nije samo da treniramo ekipu i pobedjujemo, već da svoje stečeno znanje i iskustvo podelimo sa njima. Drago mi je što sam ponovo ovde, gde sam bio pre 10 godina na tribini koja je bila posvećena tome “Kako gledati košarku” iz više uglova. Današnja tema je uopštena i govori o tome gde se nalazimo u ovom trenutku na košarkaškoj mapi.” izjavio je Pešić novinarima.

Na pitanje šta je ono što studente najviše zanima, kaže da one koji znaju manje-više  njegove rezultate interesuje kako se do njih stiže.

“Posvećenost je ono što pravi razliku izmedju vrhunskih i dobrih trenera.” ističe iskusni stručnjak i dodaje da uz to idu nezaobilazna ljubav prema sportu, talenat i obrazovanje.

 

 

 

Ocenjuje da je košarka u Srbiji na dobrom nivou, što dosta motiviše ljude da rade. Sve rezultate koje kao nacija postižemo su plod talenta koje naši igrači i treneri imaju, smatra Pešić.

Međutim, da bi se konstantno napredovalo i postizali još bolji rezultati potrebno je vratiti entuzijazam među mlade ljude na jugu zemlje, gde kaže da ima puno talenata, a sve to uz pomoć sportskih saveza i dobre organizacije. To je, smatra on, i jedan od ključnih faktora koji treba biti ispunjen kako bi se neki od klubova sa ovih prostora se pojavili u jačoj konkurenciji.

“U vrhunskom sportu to je jedan proces. Danas je najvažnije da popularnost koju srpska reprezentativna košarka ima u odnosu na ostale sportove što bolje iskoristimo. Interes mladih ljudi za košarku nikada nije bila veća.” ističe Pešić.

Košarkaški savez Srbije radi na tome da dodatno aktivira jug zemlje, davanjem domaćinstva Kupa Radivoja Koraća našem gradu u prethodnih 8 godina. Ipak, ističe da nisu naišli na reakciju koja bi “probudila” ovaj deo Srbije.

“Dobro je što jedan takav kup uopšte postoji i što se održava ovde. Ipak, taj potez nije dovoljno motivisao organizaciju niti sportski savez i ljude koji se bave sportom u ovoj regiji, a upravo je to cilj KSS-a kada organizuje Kup baš ovde. Takođe, navijanje je neuporedivo lošije nego kada smo živeli u normalnim uslovima.” zaključio je Kari.

Osim niških studenata današnjem predavanju prisustvovali su i sportski radnici iz lokalnih klubova, a sa FSFV-a najavili su gostovanje još nekih priznatih imena iz sveta sporta pa će tako već na proleće ugostiti Božidara Maljkovića, predsednika Olimpijskog komiteta Srbije.

 


Svetislav Pešić je jedan od najtrofejnijih evropskih trenera. Sa reprezentacijom Jugoslavije je osvojio Svetsko prvenstvo u košarci 2002. i Evropsko prvenstvo u košarci 2001., a sa Nemačkom je osvojio Evropsko prvenstvo 1993. Sa klubovima koje je vodio osvojio je Evroligu 2003, Evrokup 2007, Kup Radivoja Koraća 1995, sedam nacionalnih prvenstava i četiri nacionalna kupa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com