Društvo

Svaki treći brucoš na Mašinskom fakultetu je devojka

Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu ove je godine upisao 250 brucoša. Dekan ovog fakulteta, profesor dr Nanad T. Pavlović sa ponosom naglašava da je u 60. generaciji studenata ovog fakulteta čak 77 devojaka, a to znači da je svaki treći novoupisani student devojka. Nekada, kažu, nije bilo tako. Starije generacije “mašinaca” pamte kada su na godini imali toliko devojaka da su mogli da zapamte njihova imena, a čuvali su ih kao malo vode na dlanu. Sada su se vremena promenila, a sa vremenom se menja i shvatanje da je mašinstvo “prljav” posao, da je namenjen muškarcima i da to, jednostavno rečeno, nije za devojke. One to sada demantuju, a na svečanoj akademiji su kao dobrodošlicu iz indeks dobile i ružu.

„Pravo je zadovoljstvo među studentima videti ovoliko devojčica, a jedan od razloga zbog čega se sve više srednjoškolki upisuje na Mašinski fakultet je, svakako, i razbijanje verovanja da je mašinstvo ‘prvljav’ posao ili posao ‘plavih mantila’“, kaže dekan dr Nenad T.Pavlović. „Osim toga, fakultet je uveo nove smerove koji nisu „prljavi“ i koji pružaju mogućnost da svoje znanje i veštine iskažu i devojčice. Pre svega radi se o smeru inženjerski menadžment, ali devojčica ima i na smeru mašinsko inženjerstvo. Puno toga se promenilo i u načinu školovanja. Nova tehnologija koja je uvedena omogućava svima, i dečacima i devojčicama, da se bave mašinskom naukom“.

Ove godine među 77 devojaka koje su upisale osnovne akademske studije na Mašinskom fakultetu nalazi se i Vladana Grujic.

“Završila sam elektrotehniku tako da Mašinski fakultet i nije neko iznenađenje”, kaže Vladana. “Nisam se puno dvoumila jer volim tehničke nauke pa je ljubav prevladala. Sa druge strane upoznala sam se dobro sa programima i oduševljena sam ponuđenim predmetima tako da mislim da se nalazim na pravom mestu i da ću jednog dana postati dobar stručnjak. Posebno se radujem praksi u kompanijama sa kojima fakultet sarađuje”.

Njena buduća koleginica Milena Cvetanović kaže da je Mašinski fakultet bio njen prvi izbor.

“Mašinstvo je kao nauka jako napredovalo, to više nije onaj posao koji se radi u fabričkim halama, sada se dobar deo posla obavi i uz pomoć mikroskopa. Sa druge strane, mašinstvo je nauka, a neuku ne možemo da podelimo na “mušku” i “žensku” nauku, jer je ona to što jeste, tako da zanimanja ne delim na muška i ženska”, kaže Milena.

Foto: V. P.

Neke od devojaka su uz ljubav prema mašinstvu dodale i praktične razloge.

“Nekada su mašinski inženjeri ostajali bez posla. Sada su deficitarni na tržištu rada. Negde duboko u sebi razmišljala sam i o tome jer nije dovoljno samo da završimo fakultet. Potrebno je i da obezbedimo sebi egzistenciju”, kaže Anđela Radović.

Ona dodaje da je diploma Mašinskog fakulteta u Nišu priznata i van Srbije, a to je šansa da se zaposle u nekoj od evropksih zemalja.

Da upišu Mašinski fakultet presudilo je puno faktora, ali ni jedna od njih nije razmišljala o tome da je Mašinski fakultet „rezervisan“ samo za dečake. One se za sada odlično snalaze među kolegama jačeg pola, ali imaju dovoljno i koleginica sa kojima mogu da razmenjuju iskustva.

Možda u nekoj budućoj generaciji odnos dečaka i devojčica bude egal, a onda devojčice i povedu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com