Obrazovanje

Studenti istorije Filozofskog fakulteta iz Niša posetili Republiku Srpsku

U organizaciji Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu studenti ove visokoškolske ustanove, posetili su početkom septembra Republiku Srpsku. Ekskurzija „Upoznaj Republiku Srpsku“ je organizovana uz podršku dekana Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Drage Mastilovića, koji je ujedno bio i domaćin studentske posete.

Doc. dr Dejan Antić rekao je da je glavni motiv bio upoznavanje budućih profesora istorije iz Niša, Leskovca, Prokuplja i drugih gradova južne Srbije sa teškom prošlošću Srba na levoj obali Drine, sa njihovim stradanjima i viševekovnom žrtvom koju su podnosili da bi Republika Srpska danas živela.

Grupa od 70 studenata i tri nastavnika i jednog saradnika sa Departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu tokom trodnevnog boravka u Republici Srpskoj obišla je brojne spomenike, muzeje i stratišta koji svedoče o bogatoj i teškoj prošlosti srpskog naroda sa leve obale Drine.

Foto: Aleksandar Veselić

Prvog dana posete studenti su obišli Andrićgrad, a potom su se brodovima niz reku Drinu uputili ka mestu Stari Brod u kome se nalazi Spomen-muzej podignut u znak sećanja na 6.000 srpskih civila koji su u proleće 1942. godine stradali u velikom ustaškom pokolju. U prisustvu gostiju iz Niša pred spomen obeležjem u Starom Brodu služen je parastost nevino postradalim Srbima. Parastos je služio otac Dragan Vukotić iz Višegrada koji je po završetku službe prisutne studente upoznao sa tragičnom sudbinom srpskih žena, dece i staraca iz Rogatice, Višegrada, Han Pijeska, Кladnja, Sokoca, Olova, Pala i Sarajeva tokom Drugog svetskog rata. Po povratku iz Starog Broda, za profesore Filozofskog fakulteta iz Niša organizovan je prijem kod načelnika opštine Višegrad, gospodina Mladena Đurevića.

Nakon posete Višegradu, niški akademci su produžili put Romanije gde su posetili Srpsko vojničko spomen-groblje Mali Zejtinlik na Sokocu. Na ovom groblju sahranjeno je preko 1.000 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata postradali u borbama za slobodu i nezavisnost Srba u Bosni i Hercegovini. Delegacija profesora na čelu sa doc. dr Dejanom Antićem položila je venac poginulim srpskim vojnicima ispred centralnog krsta na Malom Zejtinliku. U ime opštine Sokolac studente i profesore dočekao je i pozdravio je načelnik opštine gospodin Milovan Bjelica.

Foto: Aleksandar Veselić

U popodnevnim časovima 3. septembra 2021. godine studenti iz Niša stigli su u Pale, nekadašnju ratnu prestonicu Republike Srpske, gde su ih organizovano dočekale njihove kolege profesori i studenti sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U prostorijama Filozofskog fakulteta Pale organizovan je prijem i ručak za goste iz Niša, a skupu su se obratili dekan Filozofskog fakulteta Pale, prof. dr Draga Mastilović i upravnik departmana za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Irena Ljubomirović.

U subotu, 04. septembra 2021. godine u ranim jutarnjim časovima studenti su obišli Staru crkvu i Saborni hram u Sarajevu, a potom se dolinom Neretve uputili put Mostara. U Mostaru su posetili Sabornu crkvu Svete Trojice koja je tokom 19. veka važila za jedan od najviših i najlepših pravoslavnih hramova na Balkanskom poluostrvu, i koja je tokom rata 1992. godine granatirana, zapaljena a odmah zatim i minirana od strane jedinica HOS-a. U Mostaru su studenti posetili i grobove srpskih velikana Alekse Šantića i Svetozara Ćorovića.

Foto: Aleksandar Veselić

Posle Mostara studenti su produžili ka manastiru Žitomislić koji datira iz 15. veka i pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj SPC. Tom prilikom dočekao ih je iguman manastira otac Danilo Pavlović koji je goste upoznao sa istorijom manastira, njegovom bogatom riznicom i bibliotekom.

U subotu popodne studenti su obišli Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima, jamu Ržani Do kod Ljubinja, Spomen kosturnicu u selu Veličani u Popovom polju i grad Trebinje.

Poslednjeg dana stručne ekskurzije studenti iz Niša prisustvovali su Svetoj liturgiji u manastiru Tvrdoš i obišli su Grad sunca kod Trebinja, Hercegovačku Gračanicu u kojoj se nalazi grob Jovana Dučića. Potom su obišli Кorićku jamu kod Bileće, a u večernjim satima u zgradi bogoslovije „Sv. Petra Dabrobosanskog“ u Foči za goste iz Niša priređen je prijem i večera. Večernjom posetom Višegradu stručna ekskurzija studenata Filozofskog fakulteta u Nišu Republici Srpskoj je završena.

Foto: Aleksandar Veselić

Govoreći o značaju studentske posete Republici Srpskoj jedan od organizatora ove stručne ekskurzije doc. dr Dejan Antić za sajt Srpska istorija izjavio je da je glavni motiv bio upoznavanje budućih profesora istorije iz Niša, Leskovca, Prokuplja i drugih gradova južne Srbije sa teškom prošlošću Srba na levoj obali Drine, sa njihovim stradanjima i viševekovnom žrtvom koju su podnosili da bi Republika Srpska danas živela. Drugi važan motiv jeste ideja o uspostavljanju čvršćih akademskih veza između studenata Filozofskog fakulteta u Nišu i Filozofskog fakulteta na Palama jer u tome između ostalog leži i ključ nacionalnog povezivanja.

“Mladi ljudi su nosioci nacionalnih integracija. Oni su najbolja spona između Srbije i Republike Srpske. Negovanjem kulture sećanja na celom srpskom etničkom prostoru i povezivanjem studenata srpskih univerziteta gradimo nacionalno jedinstvo bez kojeg nam nema budućnosti“ – naglasio je Antić.

Domaćin studentske posete Republici Srpskoj, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prof. dr Draga Mastilović je naveo da je sa kolegama sa Filozofskog fakulteta iz Niša došao na ideju o ovoj poseti znajući da kultura sećanja kod Srba ima dva velika nedostatka – neznanje i međusobno nepoznavanje.
prof. dr Draga Mastilović

“Iz toga je proistekla ideja o ovakvim posetama studenata Srpskoj i Srbiji, za koje verujemo da će postati tradicionalne. Oseti se velika smetnja tim integrativnim procesima srpskog nacionalnog korpusa, barem na tom duhovnom i kulturnom planu. Deca iz južnih srpskih krajeva trebaju da saznaju nešto više o istoriji Srba na ovim prostorima i da se upoznaju sa studentima u Istočnom Sarajevu, kao što će i studenti iz Republike Srpske posetiti Niš i jug Srbije.” – rekao je dekan.

Izvor: www.srpskaistorija.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com