DruštvoStari Niš

Da li znate kom događaju je posvećena “Iskra slobode”?

Park heroja NOB-a u Nišu je memorijalni kompleks posvećen stradanjima u Drugom svetskom ratu i Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Jugoslavije. U centralnom delu parka nalazi se "Iskra slobode".

Kompleks čine biste šest narodnih heroja i spomenik „Iskra slobode“, a formiran je 2014. godine, nakon što su spomen obeležja narodnih heroja Filipa Filipovića, Stanka Paunovića i Filipa Kljajića prebačeni na plato  u nišavskom parku pored spomenika „Iskra slobode” i pored bista Sretena Mladenovića Mike, Mije Stanimirovića i Konrada Žilnika

U središnjem delu Parka heroja NOB-a, na nišavskom keju, nedaleko d Oficirskog doma i Gradske kuće, okružen cvećem i pešačkom stazom sa klupama, nalazi se spomenik u livenoj bronzi na postamentu od mermera, pod nazivom „Iskra slobode”.

Oko njega na travnatim površinama, okružene zelenilom, cvećem i stablima drveća, razmeštene su kružno, biste šest narodnih heroja na postamentima od kamena ili mermera.

„Iskra slobode” je delo beogradskog vajara Vojina Stojića.

Spomenik predstavlja razbijeno staklo hotela “Park”, u kome je Aleksandar Vojinović bacio dve ručne bombe, ubio i ranio više vojnika Vermahta, što je označilo početak ustanka u Nišu u Drugom svetskom ratu.

Foto: Srbija Vesti

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com