Društvo

Statua “princa poezije” u centru grada?

Niš bi uskoro mogao da dobije statuu Branka Miljkovića u prirodnoj veličini, i to u pešačkoj zoni preko puta “Kalče”. Ovo je jedna od inicijativa koje je podneo Savet za kulturno stvaralaštvo, formiran u Nišu pre nekoliko meseci.

Savet za kulturno stvaralaštvo grada Niša podneo je predlog da se “princu poezije” podigne spomenik u prirodnoj veličini.

“Branko je voleo urbanitet, voleo je da šeta i eto pruža se prilika da Branko sa nama šeta od sada pa navek… Osim toga taj prostor pruža mogućnost da se maja meseca ili s jeseni, tu održavaju poetske večeri posvećene bilo Branku bilo nekom drugom pesniku”, navodi Hadži Ivan Redi, predsednik Saveta.

Na sednici Saveta govorilo se i o velikom jubileju. Naime, povodom 140 godina od oslobođenja Niša u prethodnom periodu su u našem gradu održane brojne manifestacije pod sloganom “Sloboda, mir, nezavisnost”. Ipak, u Savetu smatraju da se škole nisu dovoljno uključile i da nije zaživela ideja da se osnovcima održi čas posvećen ovom jubileju.

“Priča o slobodi, miru i nezavisnosti ima puni smisao kada se nađe pred decom. Decu formirate, staro drvo se teško savija… Lepo je i njemu reći zašto je značajna 1878. ali je još značajnije da ta priča prodre u naše škole”, dodaje Hadži Ivan Redi.

Na sednici je Saveta najavljeno je da će biti pokrenuta i inicijativa da se koncert “Muzikom za ljubav i mir u svetu”, koji se održava na Bubnju, proglasi za gradsku manifestaciju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com