Kultura

Savet za kulturno stvaralaštvo: Potrebne su promene u kulturnoj politici Niša

Savet za kulturno stvaralaštvo Grada Niša, održao je danas sednicu nakon što je pre samo mesec dana pretrpeo određene promene kada su članovi saveta u pitanju. Doskorašnjeg predsednika, književnika Dejana Stojiljkovića, zamenila je dirigent Sara Cincarević, a osim te promene, zamenjena su još tri člana: Dejan Dabić, urednik filmskog programa NKC, Tanja Obradović, glavni gradski arhitekta i Miljana Nenadović iz Narodnog pozorišta Niš.

Prema rečima Sare Cincarević u Savetu se nalaze svi renomirani ljudi, ljudi koji godinama rade i čija su imena itekako poznata. Objašnjava da je reč o savetodavnom telu, a da će oni svoje inicijative i predloge davati gradonačelnici.

Sara Cincarević, predsednica Saveta za kulturno stvaralaštvo

“Mi smo preuzeli na neki način obavezu da ukazujemo svojom savetodavnom ulogom na nešto što bi trebalo na polju kulture polako da se menja, jer bez kulture mi ne bi mogli da postojimo na ovim prostorima niti da napredujemo. Kultura je sklop svega onoga što je naš put, naša tradicija, naša istorija, naša budućnost. Naša funkcija je volonterska. Mi stojimo svojim imenom i prezimenom iza svega onoga što bismo želeli na kulturnoj mapi Srbije i u kulturnoj politici Niša polako da menjamo. Menjanje nam je potrebno, ono podrazumeva rast, razvoj, to nije uvek revolucija, već treba da bude evolucija”, rekla je Cincarević.

Kazala da do sada nije postojala praksa da se  članovi Saveta obraćaju javnosti. Ovom konferencijom žele da načine prvu promenu, a to je da uključie javnost u rad. Napominje da ima puno ideja, ali da će jednu po jednu stavljati na dnevni red. Jedan od saveta koji je sa Saveta za kulturno stvaralaštvo otišao prema gradonačelnici jeste da niško Staro groblje postane memorijalni kompleks, ali i da niško Narodno pozorište dobije stalnu gradsku manifestaciju.

“Niš je grad u kojem postoji živa kultura, u kojem se još uvek dešavaju mnoga čuda, čak i jedinstvena u svetu. Učinićemo sve što možemo da svako ko živi u Nišu da se oseti da živi u kulturnijoj sredini, nego što je imao to osećaj ranijih godina.  Naš je cilj da podržimo radnike na polju kulture, da vidimo kome je šta potrebno, gde možemo da pomognemo”, istakla je Cincarević.

Predsednica Saveta za kulturu je Sara Cincarević, 35 godina dirigent Crkveno pevačke družine “Branko”, a članovi su: Dejan Dabić, iz Niškog kulturnog centra, prof. dr Zoran Aracki, dugogodišnji novinar i nekadašnji profesor Filozofskog fakulteta u Nišu, prof. dr Milena Injac, dirigent i dekan Umetničkog fakulteta u Nišu, Tanja Obradović, glavni gradski urbanista, Miljana Nenadov, direktorka produkcije Narodnog Pozorišta u Nišu, Miša Rakocija, arheolog i istoričar umetnosti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com