Društvo

Srednji vek i kultura vitezova u Tvrđavi

Sedmi po redu Međunarodni viteški festival „Zaštitnici Tvrđave“ i ove godine okuplja brojne goste iz cele Srbije i inostranstva, a ovo izdanje posebno po tome što se ove godine obeležava 300 godina ovog simbola Niša.

Festival se organizuje 2.i 3.septembra.

Festival okuplja viteške družine koje nastoje da predstave srednjovekovnu kulturu i život slavnih predaka. Okupljeni unutar zidina Niške tvrđave, ovi vitezovi predstaviće posetiocima festivala srednjovekovnu vitešku opremu, tehniku izrade oklopa, mača, luka i strele, kao i viteške pojedinačne i grupne borbe

Dušan Hadžić, osnivač udruženja „Zmajeva griva“ i organizator festivala „Zaštitnici Tvrđave“ navodi da će posetioci moći da gađaju lukom i strelom, da se oprobaju u jahanju konja, ali i da vide kako je izgledao medicinski šator tokom srednjovekovnih borbi.

“Dosta programa smo posvetili deci, imamo radionice, od vajanja gline, krasnopisa, slikanja, crtanja. Takođe imamo jahanje konja. Tu je i naše streličarsko dvorište, gde se mogu oprobati od najmlađih do najstarija gađanjem lukom i strelom. Imamo i gađanje sekirom i kopljem“, kaže Dušan.

„Zmajeva griva“ će rekonstruisati srpski srednjovekovni kamp, koji će posetiocima prikazati kako je izgledala zajednička borba Srba koji su prihvatili hrišćanstvo i Srba koji su se još uvek molili slovenskim bogovima.

Dušanov san je, kaže da imaju svoj prostor u Tvrđavi tokom čitave godine, gde bi mogli da izlože svoje brojne eksponate, smatra da je barutana idealan prostor, jer se koristi vrlo retko, a time bi i oživeli taj deo Tvrđave.

Posetioci će moći da vide kako se šilo, kako su izgledali obuća, odeća i oružje, ali i oruđe i alati lekara i hirurga tog doba. Za prikaz medicinskog kampa tokom borbi su zaduženi vitezovi iz udruženja „Beli orlovi“.

„Kako sam ja lekar, želeo sam da približim i taj aspekt srednjovekovnog života, odnosno kako je medicina u srednjem veku funkcionisala. Tada je bilo mnogo borbi, mnogo bolesti i hirurzi i lekaru su bili izuzetno cenjeni u to vreme. Malo ih je bilo, ali su bili dosta učeni, razmenjivali su međusobno iskustva i u velikoj meri su spašavali mnoge živote“, rekao je Sava Veselinović iz beogradskog udruženja „Beli orlovi“.

U šatoru su izložene replike instrumenata koje su hirurzi koristili za vađenje delova strela, oklopa i metala, ali i različite bočice, avane i tučkove, gde su pripremali različite mešavine bilja za lečenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com