Društvo

Sotirovski: Zabranjen ulov ribe iz Nišave, ne koristiti vodu iz bunara dok se situacija ne reguliše

Zbog povećane koncentracije amonijaka, koje su utvrdile analize Instituta za javno zdravlje Niš i JKP „Naissus“ zabranjena je i upotreba vode iz Nišave za rekreaciju i ribolov, izjavila je danas gradonačelnica Dragana Sotirovski na današnjoj sednici Skupštine, nakon jučerašnjeg saopštenja Gradskog štaba za vanredne situacije.

Foto: J.J.

„Gradski štab za vanredne situacije je juče izdao saopštenje, a posle analiza koje smo dobili od Instituta za javno zdravlje i od našeg Vodovoda, da se količina amonijaka u Nišavi povećava, i prešla je dozvoljenu granicu. Zabranili smo upotrebu reke za rekreaciju, iako ni vreme nije za to, ali je mora to da se javno kaže i zabrani. Ono što nas brine, jeste to da je zabranjen ulov ribe iz Nišave“, kaže Sotirovski.

Ona navodi da su, i pored zabrana, primećeni ribolovci koje ne poštuju ove naredbe, zbog čega je
angažovana Komunalna milicija da obilazi reku.

„Jutrošnja merenja pokazuju da se količina amonijaka smanjuje u Nišavi, što je dobro zbog biljnog i životinjskog sveta. Da napomenem da nijednog trenutka vodosnabdevanje Nišlija nije bilo dovedeno u pitanje, jer smo prve večeri odmah nakon nesreće isključili fabriku za prečišćavanje voda, koja nam inače služi u letnjim mesecima, i kada nema dovoljno vode na izvorištima. Ona će do daljeg biti isključena, dok u potpunosti ne budemo sigurni da amonijaka nema, tako da naši sugrađani po tom pitanju ne treba da brinu“, objašnjava.

Prema njenim rečima, cisterna sa amonijakom nije upala u Nišavu, ali i dalje određena količina amonijaka ističe iz te cisterne, te kroz podzemne vode dolazi do prvog vodotoka, a dalje sve, kaže, čini priroda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com