Društvo

Sotirovski: Povećanje plata radnicima u JKP “Mediana” od 1. januara

Najveća prava će ostvarivati oni zaposleni koji se bave najtežim terenskim poslovima, koji će zbog otežanih uslova rada imati povećanje od 11 %

U holu Gradske kuće danas je potpisan Kolektivni ugovor sa Javnim komunalnim preduzećem “Mediana” , a koji će, kako navodi v.d. direktor preduzeća, Ivan Mihajlović uticati na povećanje plata zaposlenih od 11%, na bolje uslove rada, veću transparentnost i veću uključenost sindikata u sam proces rada.

Potpisnici Kolektivnog ugovora su gradonačelnica Grada Niša Dragana Sotirovski u ime osnivača, i v.d. direktor JKP „Mediana“ Ivan Mihajlović u ime poslodavca i predstavnici reprezentativnih sindikata.

V.d. direktor JKP “Mediana” Ivan Mihajlović  ističe da ključna razlika novog i prethodnog Kolektivnog ugovora jeste metodologija za utvrđivanje poslova koja u sebi sadrži tri osnova kriterijuma, odnosno, složenost poslova, odgovornost u radu i uslovi rada.

“Prethodnih šest meseci javni tim JKP “Mediana” i predstavnici šest reprezentativnih sindikata održali su preko radnih 20 sasatnaka na kojima se pregovaralo upravo o ovom ugovoru. Trajanje kolektivnog ugovora je do 2024., a počinje da važi 1. januara”, kaže Mihajlović.

Prema njegovim rečima, ugovor je u potpunosti usklađen sa Republičkim i gradskim kolektivnim ugovorima koji se tiču javnih i javno- komunalnih preduzeća , kao i sa zakonom u radu.

Najveća prava će ostvarivati oni zaposleni koji se bave najtežim terenskim poslovima, koji će zbog otežanih uslova rada imati povećanje od 11 %.

“Novi kolektivni ugovor koji smo danas potpisali se odnosi na povećanje plata od 1. januara onim radnicima koji su bili na minimalnoj zaradi, a to je za jedno preduzeće koje ima 1100 radnika veliki napredak”, istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Gradonačelnica je istakla da je pored ove odluke, Grad doneo odluku da svim direktorima u menadžmentu ograniči zarade, tako da njihove plate u narednoj godini neće biti veće od 135. 000 dinara.

 “Grad Niš je odlučio da svim drektorima u menadžmentu pre svega, ne sam u JKP “Mediana” nego u svim komunalnim i javno komunalnim preduzećima ograniči zarade, tako da nijedan direktor nece moći da ima veću platu od 135. 000 dinara što znaći da će mnogi od njih ostati na ovim zaradama od 2021. godine”.

Prema njenim rečima, ovo povećanje koje je država dozvolila se neče odnositi ni na jedan menadžment u Nišu, niti na direktore preduzeća.

“Izdvojićemo radnike tako da radnici koji na terenu rade najteže poslove, oni će imati i veće plate kako bi ih na taj način nagradili jer čistoća i vizuelni identitet Grada zavisi od nih”, objašnjava gradonačelnica.

Bojan Grozdanović, potpredsednik sindikata samostalnih sindikata Niš istakao je da je sindikat zadovoljan postignutim, ali da uvek može da se radi više i bolje. Dodaje da je potpisan kolektvni ugovo rezlatat jednog dogovora i boljitka, ali i najavio da će nova mehanizacija i kupovina novih alata značajno poboljšati kvalitet i uslove rada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com