Društvo

Sanitet sa mobilnim inkubatorom stiže u Niš (FOTO)

Klinički centar u Nišu dobio dva sanitetska vozila poklon Ministarstva pravde.

Prvo vozilo je sanitet sa pratećom medicinskom opremom, ono treba da olakša transport pacijenata iz Knez Sela do Kliničkog centra, a drugo specijalizovano sanitetsko vozilo sa pokretnim inkubaorom koji je bio preko potreban neonatologiji.  Ovoga puta, donirana su dva takva vozila, drugo je otišlo u Novi pazar.

Uručeno je ukupno trinaest vozila kupljena novcem koji je prikupljen po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

“Ovo je još jedan dokaz, posle svih silnih ulaganja od kojih je najveće naravno izgradnja nove zgrade Klničkog centra, da država prepoznaje značaj naše ustanove i hvala im na tome, i hvala što će sada bebe životno ugrožene sa juga i jugoistoka srbije imati mnogo veće pšanse za preživljavanje, jer su sada svi uslovi obezbeđeni za brz i bezbzedan njihov transport“, rekao je Zoran Radovanović, direktor KC Niš.

Ministarstvo pravde je preko drugog Javnog konkursa za dodelu sredstava iz oportuniteta, dalo oko 350 miliona dinara kao pomoć zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

“Mi planiramo da i ubuduće nastavimo sa ovakvim akcijama jer su se pokazale kao odlične, i ono što je najbitnije pažljivo se odlučuje kako će sredstva biti preraspodeljena, a nakon toga se i vrši stalni nadzor kako se ta sredstva troše, odnosno kako će ih ustanove kojima su donirana potrošiti”, rekla je Nela Kuburović, ministarka pravde.

“Ovo je jedan od najtrasparentnijih procesa da se vidi gde je novac trošen, i vidite i sami da smo kupili i najsavremenije pokretne bolnice koje će spasiti mnoge živote, a pored ovoga uložili smo i puno novca za obnovu mnogih drugih zdrastvenih ustanova u Srbiji. Posebno bih izdvojio ova dva saniteta sa pokretnim inkubatorima, jer će sada deca, koja moraju da budu prevezena u druge zdravstvene centre imati mnogo veće šanse da prežive”, rekao je Zlatibor Lončar, ministar zdravlja.

Sanitetska vozila sa opremom dobile su i zdravstvene ustanove u Žablju, Negotinu, Surdulici, Beogradu, Novom Pazaru, Trgovištu, Bosilegradu, Majdanpeku i Klinički centar Vojvodina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com