Društvo

Romi koji žive na Jevrejskom groblju biće preseljeni?

Iako je odlukom Vlade Srbije još 2007. godine utvrđeno kao znamenito mesto, Jevrejskom groblju u Nišu se ne može prići. Kompleks obuhvata 32 ara, a trećinu površine zaklanja naselje koje je na tom mestu niklo pre više od pola veka.

Nekadašnje udžerice i kuće od kartona podignute iznad grobova Jevreja koji su nekada živeli u Nišu, vremenom su zamenjene objektima od čvrstog materijala. Uništavanje se zatim nastavilo podizanjem fabričkih hala, ugostiteljskih objekata i stovarišta u neposrednoj blizini.

Iako ima struju, vodu i kanalizaciju, naselje nije legalizovano. Grad razmišlja o preseljenju na adekvatniju lokaciju nekoliko stotina Roma koji tamo žive.

Ušli smo u određene pregovore sa romskom zajednicom, da pronađemo dobru lokaciju u gradu gde ćemo napraviti stanove za socijalno stanovanje i da tim ljudima obezbedimo da žive u boljim uslovima. Problem nije lako rešiv i za to će biti potrebno vreme. Takođe, da sakupljačima sekundarnih sirovina obezbedimo da taj posao i dalje obavljaju ali na jedan civilizovaniji način“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Na Jevrejskom groblju evidentirano je oko 1100 sačuvanih spomenika, a pretpostavka je da je staro više od 250 godina. Ovde su sahranjivani Jevreji koji su živeli u Nišu i Prokuplju, a najstariji spomenik datira iz 18. veka (1781. godine). Tu se nalazi i nadgrobna ploča čuvenog niškog rabina Rahamim Naftali Gedalje.

Sahranjivanje je obavljano do oslobođenja u Drugom svetskom ratu 1944. godine, kada je Niš ostao bez svojih sugrađana, Jevreja.

Jevrejsko groblje je u tišini prestalo da se održava, napušteno je, zapušteno, prekriveno zemljom, otpadom, korovom i šipražjem i tako zaboravljeno.

Danas ni jedan stanovnik ni tog kraja ni čitavog grada ne zna da je tu nekada postojalo Jevrejsko groblje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Predlažem da im se dodeli neka lokacija u centru grada i da imaju ispred zgrade mogućnost za parkiranje konjskih zaprega i konjušarnicu za konje. Da ne moraju puno da se troše kada prolaze kroz centar Niša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com