Virus KoronaZdravlje

Ranković: Situacija se ne može proglašavati lošom, nema razloga za paniku

Prema poslednjim zvaničnim podacima u Kliničkom centru Niš 22. juna bilo je hospitalizovano je 39 pacijenata sa kovidom, od čega je četvoro priključeno na aparate za veštačlu ventilaciju. Prof. dr Žarko Ranković, koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije poručuje da se situacije ne može nazvati lošom i da nema razloga za bilo kakvu paniku.

On dodaje da su u KC Niš hospitalizovani pacijenti iz cele jugoistočne Srbije.

“Oko našeg KC gravitira oko 2,5 miliona stanovnika. Juče je doneta odluka Kriznog štaba Vlade Republike Srbije da Klinika za pulmologiju funkcioniše kao Kovid bolnica, gde će pored Klinike za infektivne bolesti moći da se smeštaju pacijenti. Ljudi dolaze sa Kosova i Metohije, iz Vranja, Leskovca, dolaze iz Negotina, Zaječara…”, kaže Ranković.

Situacija trenutno, dodaje, zahteva opreznost i odgovorno ponašanje.

“Nema razloga ni za kakvu paniku. Situacija se ne može proglašavati lošom. Ali mislim da je ovo situacija koja zahteva opreznost i odgovorno ponašanje i da se pridržavamo mera koje je propisala Vlada Republike Srbije. A to znači da su maske obavezne u gradskom i međugradskom prevozu, a preporuka je da se one nose i u zatvorenom prostoru kao što su tržni centri, banke, štedionice. I naravno što češće pranje ruku, dezinfikovanje, provetravanje prostorija.”, rekao je Ranković.

Ranković je dodao da sigurno postoji rizik gde se okuplja veći broj ljudi.

“Nemoguće je obezbediti tu fizičku distancu koja se preporučuje. Ne možete na slavlju da nosite masku id a se poslužujete. Trebalo bi smanjiti to na najmanju meru, ostaviti za nešto kasnije”, ističe Ranković.

Prof. dr Žarko Ranković dodao je da se novi rezultati o broju hospitalizovanih u KC Niš očekuju danas u 16 časova.

U Kovid ambulatni Doma zdravlja, u Duvaništu, tokom jučerašnjeg dana urađeno je 150 pregleda, ali je daleko manje poslato na testiranje, kaže Danijela Nešić, pomoćnica direktora Doma zdravlja Niš.

Što se tiče testiranja u niškom Domu zdravlja rade se serotološki testovi, dok se PCR testiranja i uzimanje briseva rade na Institutu za javno zdravlje.

“Kovid ambulanta je u Duvaništu, ide pregled lekara opšte prakse, imamo tamo rendgen, laboratoriju i na osnovu utvrđenih analiza šaljemo pacijente ka Infektivnoj klinici. Mi radimo serologiju osobama koje treba da se hospitalizuju, svi koji dobijaju uput za bolnicu rade odmah serološki test. Osobe koje idu na neku dijagnostiku, kao što je bronhoskopija, gastroskopija, spirometrija, osobe koje imaju povećan IGM antitela prilikom testiranja se takođe upućuju na PCR. I radimo vojsku, policiju, zdravstvene radnike, studente u studentskim domovima takođe serološko testiranje”, kaže Nešić.

Foto: KC Niš

Serološko testiranje je testiranje na antitela. Ovim testovima proverava se da li u organizmu postoji prisustvo IGM antitela i IGG antitela.

IGM govori da li je neka infekcija sveža, a IGG da je neko preležao infekciju. Ukoliko neko ima IGM infekciju, on ide dalje na PCR i tek kada je on pozitivan, smatramo da je osoba pozitivna, objašnjava Danijela Nešić.

Serološki test, dodaje ona, mogu da urade osobe koje nisu navedene, na zahtev i to košta 1.200 dinara.

“Potrebno je izvršiti uplatu Republičkom fondu, preko uplatnice koja je na sajtu i sa tom uplatnicom dolaze u Dom zdravlja”, kaže Nešić.

Oni koji putuju i potreban im je serološki test, dodaje pomoćnica direktora Doma zdravlja, mogu ga uraditi u Domu zdravlja, a ukoliko je potreban PCR test, on košta 6.000 i radi se u Institutu za javno zdravlje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. A šta kaže profesor,kako je u Grčkoj,nose li tamo maske? I da li je,dok je tamo bio,držao distancu? Volela bi da znam jer planiram da idem pa da nešto ne pogrešim…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com