DruštvoZdravlje

Dobre vesti za obolele od multiple skleroze: Genetsko testiranje i u Nišu

Klinika za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš započela je genetsko testiranje obolelih od sekundarno progresivne multiple skleroze, što će pacijentima omoguti da o trošku Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje dobiju lek “Siponimod-Mayzent”, čija mesečna terpaija košta oko 1.000 evra, saopštio je direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić.

“Genotipizacija je jedini način da se ispravna terapija prepiše i bez nje nije moguće primiti lek o trošku fonda”, naveo je Milić u objavi na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, pomenuti lek se od ove godine prepisuje o trošku fonda, a pre toga se testiranje moglo da odradi samo u inostranstvu, a otuda su i “na crno” nabavljani lekovi.

Milić je naveo da laboratorija Klinike za kardiohirgiju neće raditi analize samo za pacijente sa jugoistočne Srbije, već ce se analize raditi i za obolele sa teritorije Kragujevca i Šumadije.

On je istakao je genetsko testiranje obolelih od multiple skleroze pokrenuto zahvaljujuci ambiciji i entuzijazmu jednog od najboljih stručnjaka u Srbiji za lečenje te bolesti Slobodanu Vojinoviću, direktoru klinike za neurologiju UKC Nis, kao i Milanu Lazareviću, načelniku laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju.

Kako je kazao, zahvalnost duguju i Fondu za zdravstveno osiguranje Srbije koji je omogućio analize, kao i skupi lek besplatno za sve osiguranike.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com