Društvo

Prvi zlatnik pronašao Vanja Keser, poznati niški fotoreporter

Poznati niški fotoreporter Vanja Keser, prvi je pronašao dukat u česnici koju Gradska opština Medijana tradicionalno daruje građanima Niša uoči Božića, najvećeg pravoslavnog praznika.

Predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić poželeo je građanima srećne Božićne praznike i podsetio da se Badnji dan i Božić u duhu tradicije slave u krugu porodice. Pre paljenja badnjaka i lomljenja božićne česnice molitvu je služio Njegovo preosveštenstvo, Vladika Niški Arsenije sa sveštenstvom Niške Eparhije.

“Badnji dan i Božić slave se u kući. Zato Vam od srca zahvaljujem što ste odlučili da svetlost badnje večeri i susret sa Božićem podelite sa nama, komšijama, prijateljima, onima koje slučajno srećete.Sreća se ipak ne meri zlatom, već brojem dece u porodici, dobrim zdravljem i ljubavlju.Želim da toga imate više nego što očekujete. Uzmite parče pogače, badnjak i ikonu. Ponesite svojoj deci, svojim bližnjima. Neka ih čuvaju do naredne godine, u isto vreme, kada ćemo se, ako bog da, ponovo sresti”, rekao je Kocić pozdravljajući sve božićnim pozdravom „Mir božiji – Hristos se rodi“.

Gradska opština Medijana je tradicionalno lomljenje božićne česnice organizovala u porti Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u saradnji sa Niškom eparhijom, Mlinom „Stevanović“, Odredom izviđača „Vožd Karađorđe“ i uz pomoć volontera Udruženja „Aktilum“.


U česnici prečnika dva metra, težine oko 100 kilograma bila su tri zlatna dukata, ali ko su vlasnici ostala dva, za sada se ne zna. Praksa je pokazala da građani koji su bili srećne ruke obično to prijave nekoliko dana kasnije.

Lomljenje česnice uz okupljanje građana niška opština organizuje u duhu tradicije i pravoslavnih običaja. Osim česnice građanima su deljeni badnjaci, ikone, suvo voće,čaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button