Društvo

Prošli ste hiljadu puta njenom ulicom, a da li znate ko je bila Nada Tomić?

Nada Tomić rođena je 1919. godine, studirala je mašinstvo i bila istaknuti član partije. Zarobljena je početkom 1942. godine kao mlada partizanka u borbama oko Prokuplja i Leskovca, a ubijena decembra iste godine kao jedan od organizatora drugog bekstva iz Logora na Crvenom krstu. Nada je imala 23 godine.

Nakon zarobljavanja i saslušanja u Kuršumliji i Leskovcu, predata je Bugarima, a onda i dovedena u Logor na Crvenom krstu, gde su Nemci nastavili toruturu nad njom.

Tamo se susrela sa Milkom Protić i zajedno su skovale plan za bekstvo iz Logora smrti.

Foto: wikipedia

Rizik je bio veliki, jer je iste godine, 12. februara , već bilo organizovano besktvo pod vođstvom Branka Bjegovića, pa su Nemci podigli obezbeđenje logora na najviši nivo. Međutim, to Nadu Tomić i Milku Protić nije obeshrabrilo. Boravile su u takozvanoj ženskoj sobi u Logoru, a njima se priključila i Aneta Andrejević sa još nekoliko žena, kao i skojevac Vladimir Jovanović

Na bekstvo su se odlučili 2. decembra 1942. godine, kada su u toku večeri makazama koje je doturila Nadina porodica, presekli bodljivakvu žicu. Nemci su odmah primetili bekstvo, ubili jednu logorašicu, Aneta Andrejević se povukla, a Nada, Milka i Vladimir uspeli su da pobegnu.

Budući da izvan Logora nisu imali “vezu” koja bi ih prebacila na sigurno, Nemci su ih ubrzo uhvatili i streljali na licu mesta.

Njihova tela bila su izložena na “apel placu” ispred logorske zgrade, kako bi se zastražili ostali logoraši.

Nada Tomić postala je simbol prkosa, a njeno ime danas nosi jedna od najlepših ulica u centru Niša kojom se u proleće širi miris lipa.

Foto: O.S.R.

Priču o mladoj i neustrašivoj partizanki Nadi Tomić priproveda viši kustos niškog Narodnog muzeja, Nebojša Ozimić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com