Некатегоризовано

PREMIJERNI KONCERT NIŠKOG SIMFONIJSKOG ORKESTRA: Moć izražavanja sa Stevanom Spalevićem i Nikolom Peković

Niški simfonijski orkestar izvešće premijerno koncert, pod nazivom “Moć izražavanja” večaras od 20 sati. Kao solisti nastupiće pijanista Stevan Spalević i harmonikaš Nikola Peković, a dirigent na ovom koncertu biće Svilen Simeonov. Publika će ovom prilikom čuti Koncert za klavir i orkestar br. 2, B – Dur op. 83 Johanesa Bramsa i Pet pogleda na Arhipelag Gulag, orkestracija Predrag Radisavljević, poznatog ruskog kompozitora Viktora Vlasova.

“Muzika pokreće energiju koja u svima nama budi veliku moć. Uprava takvu moć će sa nama podeliti dva uspešna mlada umetnika, čiji je lični muzički pečat i izraz, već svima nama, dobro poznat”, kažu u Niškom simfonijskom orkestru.

Za Nikolu Pekovića sa Fakulteta umetnosti u Nišu gde radi kao profesor ovaj koncert je posebno značajan jer, kako kaže, prvi put nastupa sa Niškim simfonijskim orkestrom.

“Zaista se radujem ovom koncertu jer prvi put sada, mada sam u Nišu već sedam osam godina i radim na Fakultetu umetbosti, nastupam sa Niškim simfonijskim orkestrom”, kaže Nikola Peković. “Veliko je zadovoljstvo svirati pred niškom publikom koja će večeras premijerno moći da čuje kompoziciju Viktora Vlasova koja je pisana samo za harmoniku i orkestar, ali je moj prijatelj i kompozitor Predrag Radisavljević napravio orkestraciju i to je nešto što će niška publika prva čuti, a potom planiramo i nekoliko koncerata po Srbiji, a nadam se i u inostrantsvu”.

Peković dodaje da mu je drago i što koncert nosi naziv “Moć izražavanja” jer to personifikuje ono što muzičari rade.

“Ovaj naziv nosi posebnu energiju koju mi kao muzičari nosimo i koju prenosimo publici”, dodaje Peković. “Što više energije izražajnog melodijskog aspekta u našoj duši prenesemo publici ona će nas bolje i razumeti i prihvatiti”.

Nikola Peković se nedavno vratio iz kanade sa Svetksog kupa u harmonici gde je sa svojim kolegama sa fakulteta postigao izuzetan uspeh osvojivši prvo mesto u kategoriji kamerne muzike, i gde je njegova studentkinja Dejana Radovanović pobedila i postala prva harmonika sveta.

Iste večeri nastupa i pijansita Stevan Spalević koji kao i Nikola Peković radi na Fakultetu umetnosti u Nišu kao docent.

“Večeras je na programu Bramsov drugi koncert u B-duru, opus 83, i u pitanju je koncert za klavir i orkestar. Radi se o jednom grandioznom delu ne samo po svojim dimenzijama jer traje preko 50 minuta, već ima izuzetne tehničke zahteve kako u klavirskoj tako i orkestarskoj partiji. Brams je ovim koncertom napravio revoluciju forme klasičnog koncerta dodavši skerco, tako da koncert ima četiri stava i poprimio je simfonijske razmere. Jezgro, duša koncerta, je u trećem stavu gde je jedna od najlepših Bramsovih melodija, deonica sa violončelom, tako da ću sa koleginicom Natašom Pavić, prvim čelom Simfonijskog orkestra, učestvovati zajedno u toj kreaciji Bramsove zamisli”, kaže Stevan Spalević.

Dodaje da je ovo njegov treći nastup sa niškim simfoničarima, posle izvođenja Mocerta i Betovena, sada nastupa i sa Bramsovim koncertom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com