Kultura

Predavanje o životu i radu Branka Miljkovića

Programska dešavanja Niškog kulturnog centra kojima počinje obeležavanje 90 godina od rođenja Branka Miljkovića .

Povodom 90 godina od rođena pesnika Branka Miljkovića u Maloj sali Niškog kluturnog centra u 18 časova održaće se filmsko – poetsko veče “Dvadeset godina Branka Miljkovića” , učestvovaće Miodrag Miljković , Jovica Krstić, Dejan Dabić .

Film je sniman u Nišu i u Beogradu, uz obilnu muzejsku građu, a reditelj Miki Stamenković je uspeo da preko svojih prijatelja iz Zagreba obezbedi potrebnu dokumentaciju.

Direktor fotografije je Jovica Krstić, montažer Miljan Đurović, stihove u filmu govori Predrag Ejdus, tekst čita Žarko Obračević, a muziku je napisao Žarko Stanković.

Film je rađen u produkciji niškog „Sinopsisa”, producent: Dušan Miljković, scenario: Miodrag Miljković, film snimao i montirao: Marko Radojković, recitator i narator Branka Miljkovića – Miloš Cvetković, prezenter – Aleksandar Mihailović, narator Dejan Cicmilović, Brankova majka – Ivana Nedović, Brankov otac – Mirko Đorđević, Ljilja, Brankova prijateljica – Sofija Ristić, a nepoznata prijateljica – Kristina Tomić.

Tribina : Uticajnost poezije u savremenom svetu

Utorak, 19. mart 2024,
Mala sala NKC-a, u 19 sati
Moderator: Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa u Niškom kulturnom centru

Ove godine cela Srbija i pesnikov rodni Niš beleže jubilej 90 godina od rođenja Branka Miljkovića.
Kroz osvrt na stvaralaštvo princa poezije,
piše li se takva poezija danas i postoje li takvi pesnički bardovi u sadašnjem vremenu, govoriće:

Prof. dr Aleksandar Jerkov

“Aleksandar Jerkov (Beograd, 1960) je srpski univerzitetski profesor, teoretičar i istoričar književnosti, prvenstveno srpske. Redovni je profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Beoradu. Takođe je i upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” u Beogradu.”

Autorsko predavanje Lune Gradinšćak
Metanoja u  poeziji  Branka Miljkovića
(problem odnosa pesništva i stvarnosti)
Sreda, 20. mart 2024.
Mala sala NKC-a, u 19 sati
Moderator: Milena Mišić-Filipović, urednik književnog programa u Niškom kulturnom centru

Luna Gradinšćak doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je završila i osnovne i master studije.

Od 2018. radi kao istraživač u nauci na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Takođe je i član uredništva časopisa „Luča” i član saradnik Matice srpske.

Piše i objavljuje u zbornicima i književnoj periodici.

Autorsko predavanje posvećeno je knjizi pod nazivom „Metanoja u pesništvu Branka Miljkovića”, koja ujedno predstavlja i preuređenu doktorsku disertaciju dr Lune Gradinšćak, koja će tokom godine biti objavljena u izdanju NKC-a.

Ova knjiga je doprinos tumačenju dela Branka Miljkovića, jednog od najvažnijih srpskih pesnika 20. Veka, i posvećena je malo istraženom pojmu – pojmu pesničke metanoje.

U svojoj najkraćoj definiciji, pesnička metanoja u svom izvornom obliku kao tema knjige smeštena je u pitanje: u kakvom su odnosu poezija i stvarnost? Iako ovo pitanje nije novo, Branko Miljković ga na inovativan način obrađuje u svojim pesmama, esejima i kritici, a zadatak koji se time nametnuo bio je da se analizira i rastumači pesnikovo viđenje tog problema.

Predavanje o životu i radu Branka Miljkovića  održaće se 19. marta u Gimnazija “Bora Stanković”, u 10 sati,  predavač će biti  Tatjana Milenković, urednik Naučnopopularnog i obrazovnog programa u Niškom kulturnom centru, takođe i 20. marta , Prva niška gimnazija “Stevan Sremac”, u 18 sati ,učestvovaćeDimitrije Mita Milenković, književnik i Miljkovićev savremenik , Tatjana Milenković, urednik Naučnopopularnog i obrazovnog programa u Niškom kulturnom centru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com