Некатегоризовано

Povećava se broj pacijenata sa melanomom tvrde dermatolozi

Zabrinjavajuće deluje podatak da se broj pacijenata sa melanomom iz godine u godinu povećava, a posebno je zabrinjavajuće to što se starosna granica spusta sve niže.

I dok su se nekada sa ovim problemom suočavale osobe u  petoj ili šestoj deceniji života, sada je sve više pacijanata u dobi od dvadeset do četrdeset godina. Jedan od uzroka pojave malinoma, po rećima dr Danice Tiodorović, lekara sa  Klinike za dermatovenerologiju KC Niš, je i sve intenzivnije izlaganje suncu u periodu kada je UV zračenje najače, ali i korišćenje solarijuma kako bi se preplanuo ten zadržao tokom cele godine. Ona dodaje da je dokazano da solarijum može da izazove promene na koži, a u nekim Evropksim zamljama je osobama koje su mlađe od 18 godina i zabranjena njegova upotreba.

“Upotreba solarijuma može da dovede do ozbiljnih promena na koži, a da su istraživanja to i dokazala potvrđuje i podatak da je njegova upotreba mladima zabranjena u zemljama Evropske unije, a na putu smo da se takva odluka donese i kod nas”, kaže dr Danica Tiodorović.

“Osim toga, korisnike solarijuma koji su stariji potrebno je upozoriti na njihovo štetno dejstvo”.

Ona dodaje da zbog sve većeg broja pacijanata sa melanomima i drugim promenama na koži treba voditi računa da ne dođe do pregorevanja na suncu.

Melanom – klinički izgled i dermoskopija

“To se ne odnosi samo na one osobe koje odlaze na more. Pregorevanje je moguće svuda, pa i u dvorištu kuće, paku, na bazenu u gradu. Zato je potrebno da se građani pridržavaju upustva koje daju lekari. To znači ne izlagati se suncu kada je UV zračenje jako, od 11 do 17 sati. Važne poslove treba završiti u ranim jutranjim satima, a šetnje ostaviti za večernje sate. Osim toga, potrebno je da se osobe koje se izlažu suncu i zaštite, a najbolja je zaštita je adekvatna odeća i dodaci odeći kao što su naočale i šeširi sa velikim obodima koji štite od sunca. Za naočale je važno da imaju zaštitu od UV zračenja”, kaže dr Danica Tiodorović.

U vrele letnje dane najbolja je odeća od prirodnih materijala, pamuka, i bele boje. Poželjno je da se prekrije što veća površina kože, pa se preporučuju i dugi rukavi.

Prema njenim rečima  broj pacijenata sa melanomom se povećava.

„Pre deset godina smo vrlo retko mogli da vidimo melanom, a sada melanom vidimo nedeljno, ako ne i više puta u toku nedelje“, kaže ona.

Njen savet je da se obrati pažnja na svaku promenu na koži , a kada se primeti obavezno potražiti savet lekara.

 „To se posebno odnosi na osobe u dobi pete i šeste decenije života. Čak i najbanalniji mladež koji posmatran golim okom može da izgleda bezazleno i uobičajenog izgleda,  a javi se u šestoj deceniji života, treba da bude pregledan od strane dermatologa jer se u  tom periodu  ne očekuju novi mladeži i oni mogu da predstavljaju sumnjive pojave, odnosno melanome. Zato i savetujem, kao generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije, skrining, odnosno preventivne preglede vezane za promene na koži. Nije isto da li se radi o novim mladežima na koži kod dece, kada se to i očekuje, i kod starijih osoba. Jedan preventivni pregled čitave kože, može da pokaže da li postoje promene koje se mogu smatrati opasnim“, naglašava dr Danica Tiodorović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com