Zdravlje

U CILJU RANOG OTKRIVANJA RAKA KOŽE: Pet dermoskopa Klinici za kožne i polne bolesti

U okviru društveno odgovorne akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“, Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra Niš donirana su četiri ručna i jedan digitalni dermoskop.

Prof. dr Danici Tiodorović, rukovodiocu klinike i pomoćniku direktora UKC Niš za obrazovnu i naučno-istraživačku delatnost, dermoskope je uručila dr Dragana Panić, predstavnik Eucerin Srbija.

„Projekat „Pregled za sve“ započet je pre sedam godina uz podršku Ministarstva zdravlja. Od samog starta je podrazumevao besplatnu edukaciju iz oblasti dermoskopije svih dermatologa iz Srbije, kao i donaciju ručnih dermoskopa svim državnim ambulantama u zemlji i digitalnih dermoskopa za ustanove tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite. Ove godine u okviru projekta „Pregled za sve“, pored kontinuirane edukacije dermatologa, Klinika za kožne i polne bolesti UKC Niš dobila je četri ručna i jedan digitalni dermoskop. Ovom donacijom se značajno poboljšava mogućnost pregleda svih pacijenata iz ovog dela Srbije i rana dijagnostika malignih tumora kože. Zato smo veoma zahvalni organizatorima akcije „Pregled za sve“ koji donacijom dermoskopa već drugi put pomažu našoj ustanovi da na viši nivo podigne usluge koje pruža pacijentima,“ rekla je prof. dr Tiodorović.

„Stav Svetske zdravstvene organizacije je da prekomerno izlaganje UV zračenju ozbiljno pitanje javnog zdravlja, a prevencija je jedan od najefikasnijih načina da se smanji broj obolelih od raka kože. Zato smo u toku akcije za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ sproveli niz aktivnosti informisanja građana svih generacija o značaju odgovornog ponašanja na sunca i redovnih samopregleda i dermatoloških pregleda kože. Pored toga, u nekoliko gradova u Srbiji, među kojim je bio i Niš, organizovani su besplatni dermoskopski pregledi u kojim je učestvovalo preko 4 000 građana. U prve dve godine akcije za 56 državnih zdravstvenih ustanova u Srbiji obezbeđeno je 95 ručnih i 6 digitalnih dermoskopa, a ove godine ponovo će dermatološkim ordinacijama širom Srbije i velikim zdravstvenim centrima, među kojima je i UKC Niš, biti donirano još 64 ručna i dva digitalna dermoskopa,“ izjavila je tom prilikom dr Dragana Panić, predstavnik Eucerin Srbija i naglasila da društveno odgovornu akciju „Pregled za sve“ organizuju Eucerin Srbija i Fond B92 uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Dermoskopija je neinvazivna to jest bezbolna dijagnostička metoda. Upotreba ručnih dermoskopa omogućava uvid u promene na koži koje se ne mogu videti golim okom, a digitalni dermoskopi pružaju i mogućnost da se dobijene slike sačuvaju u kompjuterskom sistemu i na taj način prati razvoj promena na koži.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. KC Nis: ustanova za dede, babe, majke, oceve- i njihove unuke i decu. Sve po naslednom pravu…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com