Društvo

Posle dnevne sobe iz Gabrovačke reke izvukli i kupatilo

Korpa za veš prepuna starih stvari, WC šolja, nekoliko automobilskih guma, gomila obuće počev od patika do salonki i svečanih cipela, iznošena odeća, delovi poteljine počev od celog jastuka, samo je deo stvari koje su članovi Radne akcije Delijski vis iz Niša izvukli iz Gabrovačke reke prilikom čišćenja ovog vodotoka, a u okviru projekata pod nazivom “Nije šteta da se počisti reka”. Samo u prepodnevnim satima iz reke je izvađeno oko 50 kubika otpada, kaže Milan Spasić, predsednik Udruženja Radne akcije Delijski Vis. Na Desetine džakova različitog otpada napustilo je korito ove reke nakon što su ove  momci i devojke iz udruženja pokupili otpad koji su nesavesni sugrađani bacili.

“Ovo je treće čiščenje Gabrovačke reke koje smo otganizovali ove godine, ali sada preko projekta “Nije šteta da se počisti reka” koji se finansira iz budžeta grada”, kaže Milan Spasić. “U akciju  je uključeno oko 40 naših aktivista, a priključila nam se i jedna grupa mladih iz romskog naselja koje se nalazi u blizini reke. Zajedničkom  akcijom smo odlučili da očistimo reku od Prirodno-matematičkog fakulteta do restorana  Bolji život”.

Sve ovo što nalaze u reci, kaže Spasić, bacili su naši nesavesni građani.

Foto: V. P.

“Prošli put kada samo čistili Gabrovačku reku nalazili smo šporete, veš mašine, lustere, tepihe, a danas  vadimo jedno kupatilo. Do sada smo ptonašli WC šolju i kurpu za veš punu veša. Nalazimo leševe  mrtvih životinja što je katastrofalno za reku i našu okolinu. Momci daju sve od sebe da reka bude čista, da sugrađanima daju do znanja  da nije u redu da se u reku  bacaju ove i ovakve stvari”, kaže Spasić.

Udruženje će uskoro pojačati i kontakt sa komunalnom policijom i komunalnom inspekcijom kako bi videli ko se to ponaša tako nesavesno.

“Otpadom se reka puni svakodnevno, a mi ne možemo svakodnevno da je čistimo, a samo  u prepodnevnim satima smo izvadili oko 50 kubika otpada”, ističe Spasić.

Mlade koji su čistili Gabrovačku reku posetio je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović kao i šef Kancelarije za mlade Stevan Živković na čiji konkurs su ovi mladi ljudi i dobili sredstva za projekat koji sada realizuju.

Foto: V. P.

“Udruženje  Radne akcije Delijski Vis je konkurisalo za sredstva na našem konkursu za projekte namenjene mladima  i dobili su 150.000 dinara. Jedan od razloga zbog čega smo finansirali ovaj projekat je i taj što osim zaštite životne sredine oni promovišu i omladinski aktivizam i volonerizam, ali i kvalitetno provođenje vremena. Moram da dodam i to da su oni jedino udruženje koje je se javilo na konkurs projektom u kome nisu tražili novac za ljudske resurse što znači da  su novac koji su dobili uložoli u osnaživanje svog udruženja kako bi mogli da nastave dalje da rade”, ističe Stevan Živković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com