Ekonomija

POČETNA CENA 1 DINAR: Javni poziv za izgradnju akva parka na Loznom kalemu

Da li će Niš dobiti dugo očekivani i najavljivani akva park znaće se nakon javnog poziva, koji je uputio Grad Niš, odnosno Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove Gradske uprave.  Oglas za otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta u svojini Grada Niša radi izgradnje objekta sportsko-rekreativnog centra-Akva parka, na lokaciji Lozni Kalem u Niškoj Banji je objavljen, a početna cena je samo jedan dinar.

“Ovo je prvi javni poziv gde se zemljište daje bez naknade. Obaveza invenstitora je da izgradi akva park sa pratećim sadržajem, a za uzvrat dobija zemljište bez naknade”, rekao je gradski većnik Mihajlo Zdravković.

Ističe da je javnim pozivom predviđeno da na potezu Loznog Kalema, na površini od 5,4 hektara, potencijalni investitor izgradi akva park koji će imati najmanje 7 bazena sa toboganima u otvorenom i zatvorenom delu i drugim sadržajima za decu, spa i velnes kompleks. Takođe, jedan od uslova je i da uposli najmanje 40 radnika na neodređeno vreme, da broj zaposlenih održi u periodu od pet godina, a da u toku letnje sezone broj zaposlenih na određeno vreme dostigne minimum 80 zaposlenih.

“Još jedna obaveza potencijalnog investitora je da u osnovna sredstva uloži najmanje 9 miliona evra i pribavi dokumentaciju potrebnu za izgradnju objekta u skladu sa važećim propisima, da izradi urbanistički projekat i obezbedi priključke za komunalnu infrastrukturu”, novodi se u javnom pozivu.

Takođe, potencijalni investitor treba da, u roku od 30 dana od dana zaključenja ugovora o otuđenju zemljišta, dostavi bankarsku garanciju u visini tržišne vrednosti zemljišta, izdate od banke registrovane kao akcionarsko društvo sa sedištem u Republici Srbiji i koja ima dozvolu za rad Narodne Banke Srbije.

“Ukoliko se nema zainteresovanih za izgradnju akva parka, sada kada je zemljište gratis, to znači da nema ekonomske isplativosti. Tada ćemo preispitati odluku da li zaista treba gradu akva park ili će se to zemljište iskoristiti za neku drugu atrakciju, ili namenu”, objašnjava Zdravković.

Nakon javnog poziva, zainteresovane čeka licitacija gde će se birati invenstitor po sistemu ko da najviše. Ukoliko se ne javi niko onda se javni poziv proglašava neuspelim, a nakon toga mogžemo ponovo da krenemo u proceduru, ili da odustanemo od ideje.

“Do sada, osim pisma o namerama crnogorske kompanije “Aqaterra solutions doo”, grad nije dobio zvanično pismo ni od koga drugog. Bilo je nekoliko nezvaničnih invenstitora koji su bili zainteresovani za izgradnju akva parka. Mi očekujemo da će se sada javiti i da će Niš dobiti akva park”, istakao je Zdravković.

Učesnik postupka je u obavezi da uz ponudu epriloži dokaz o uplati depozita u visini od 20% od ukupne tržišne vrednosti katastarskih parcela. Pravo učešća u postupku prikupljanja ponuda imaju sva pravna i fizička lica. Neblagovremene i nepotpune ponude biće odbačene.

Grad Niš i Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekta poziva sve zainteresovane potencijalne investitore da se jave na poziv Gradske uprave. Rok za podnošenje ponuda i uplatu depozita je 10. decembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com