Društvo

Po novom pravilniku svi vrtići moraju da imaju dvorište, u Nišu stanje bolje nego u Beogradu

Ministarstvo prosvete usvojilo je novi pravilnik po kome su svi vrtići obavezni da imaju dvorište, adekvatan prilaz kao i adekvatnu protivpožarnu zaštitu.

Direktorka vrtića “Meda” Marina Stanković kazala je da se ovaj pravilnik odnosi na buduće vrtiće, a da će oni koji već posluju i koji su po starom pravilniku dobili akreditaciju morati da se prilagode ako ne ispunjavaju uslove.

” Svi vrtići “Meda” osim jednog imaju dvorište ali i taj jedan je u blizini parka “Čair” pa se park smatra kao uslužno dvorište, što se akta o bezbednosti tiče mi smo već ispunili sve zakonom propisane obaveze za bezbednost dece”, kazala je Stanković.

Ona je dodala, da se slaže sa novim pravilnikom i da deca svakako ne bi smela da borave u stanovima koji su na visokim spratovima kao i da moraju da se ispoštuju svi uslovi za bezbedan boravak dece.

“Ja mislim da će novi pravilnik više pogoditi Beograd jer znam da su tamo otvarani vrtići i u stanovima i u raznim uslovima koji su ne primereni za jednu takvu ustanovu, što se tiče našeg grada mislim da svi vrtići koji su dobili akreditaciju imaju adekvatne uslove”, kazala je Stanković.

Direktorka vrtića “Maza” Danijela Gocić kaže da njeni vrtići već ispunjavaju te uslove ali da će svakako morati da se pronađe rešenje za vrtiće koji nemaju dvorište.

Mislim da i park nije loše rešenje, blizina parka gde deca mogu da borave napolje može da bude rešenje za te vrtiće. Što se nas tiče kada smo predavali za akreditaciju mi smo odmah gledali da ispunimo taj uslov jer je svakako bolje da postoji dvorište u sklopu vrtića”, kazala je Gocić.

Direktorka vrtića “Zum Zum” Jelena Nešković, kaže da je njen vrtić na prvom spratu zgrade i da nemaju mogućnosti za dvorište koje bi bilo isključivo za vrtić ali da su sa suprugom uredili dvorište u blizini zgrade koje koriste deca iz vrtića ali i ostala deca koja žive u blizini.

“Uvek može da se pronađe rešenje, mi smo to dvorište koje je blizu zgrade uredili i sada osim dece iz vrtića njega koriste i druga deca. Svakako je potrebno da deca borave napolje i smatram da je i ovo rešenje dobro ukoliko je vrtić u zgradi”, kazala je Nešković.

 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com