Društvo

Peticija za uklanjanje grba američke vojske sa zida niške klinike

U znak zahvalnosti za nedavnu donaciju vrednu 400.000 dolara, na ulazu u zgradu Kardiohirurgije otkrivena je spomen ploča zahvalnosti američkom narodu, vojsci i vladi, na kojoj je i grb američke vojske. Postavljanje ovog obeležja izazvalo je reakcije javnosti, pa je na društvenim mrežama pokrenuto potpisivanje peticije da se ova ploča ukloni.

Donacija vredna 400.000 dolara

21. juna Klinika za Kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu dobila je od Vojske SAD donaciju u medicinskim aparatima vrednu 400.000 evra koja će omogućiti duplo više kardiohirurških operacija. Direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić istakao je, tom prilikom, da je najvredniji deo donacije aparat za ekstrakorporarnu cirkulaciju koji sam košta 220.000 evra.

To je osnovna mašina za svaku kardiohiruršku operaciju, tako da će, uz već postojeću, ova klinika sada imati dve, pa od početka jula radi po dve kardiohirurške operacije dnevno.

Niška klinika je tada dobila  “hiper kuler”, mašinu koja hladi pacijenta tokom kardiohirurške operacije i “Ekmo pumpu” koja zamenjuje rad srca i pluća.

Ova donacija stigla je nposredno pred obeležavanje stote godinašnjice, kada je 28. jula 1918. godine američki predsedniik Vudro Vilson, veliki prijatelj srpskog naroda, objavio proglas u kome je istakao značaj doprinosa srpske vojske u Prvom svetskom ratu, a na Beloj kući jedini put zavijorila se i srpska zastava.

Tim povodom, operacioni blok na niškoj Kardiohirurgiji zvaće se “Vudro Vilskona”.

Druga strana “medalje”

Sa druge strane, sve su glasniji zahtevi da se tačno utvrdi koliko je bombardovanje Srbije osiromašenim uranijumom 1999. godine dugoročno uticalo na zdravlje ljudi u našoj zemlji, a mišljenja stručnjaka su veoma često dijametralno suprotna.

Mada broj obolelih od najtežih bolesti, naročito mladih ljudi, u Srbiji neprekidno raste, naučna javnost je još uvek podeljena: na one koji misle da na porast maligniteta kod stanovništva  ne utiče 1999. godina i na one koji bombaradovanje smatraju najvažnijim razlogom ovog porasta.

“Tražimo da se ova ploča UKLONI! Šta nam je učinila američka vojska 1999? Nastala je epidemija tumora. mladi umiru, ljudi! Za to da im budemo zahvalni?Ko zamera Titu zbog Golog otoka? Sarađujete, pravite koncerte sa genocidnom vojskom necivilizovanog vrha Amerike i smatrate da je to delo humanizma i renesanse?”, kaže Marina Adamović, niška humanitarka i jedan od pokretača ove peticije. koja je pokrenuta juče.

Kasetne bombe 1999. godine

Bombardovanje Niša kasetnim bombama desilo se 7. maja 1999. godine tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. To je jedan od najozbiljnijih napada u toku NATO bombardovanja SRJ u kojem je došlo do stradanja civila korišćenjem kasetnih bombi.

7. maja 1999. u vremenu od 11.30 i 11.40 časova NATO je navodno izvršio napad sa dva kontejnera kasetnih bombi (sa oko 100—150 bombi po kontejneru) na Niški aerodrom (vojni cilj), koji se nalazi na kraju grada, ali su bombe „promašile“ cilj i pale unutar šireg centra grada Kasetne bombe razasute su iz dva kontejnera, nošene vetrom, pale su na tri lokacije u centralnom delu grada, koje su od aerodroma udaljene više od 3—5 kilometara i to: pored zgrade Patologije niškog Medicinskog centra na jugu grada, centar pored zgrade Banovine uključujući glavnu pijacu, autobusku stanicu pored Niške tvrđave i zdravstvenog centra 12. februar i parking Niš Ekspresa pored Nišave.

Sutradan, 8. maja, generalni sekretar NATO-a, Havijer Solana, potvrdio je odgovornost NATO-a za napad, izjavom da je „NATO potvrdio da je oštećenje pijace i klinike prouzrokovalo NATO oružje koje je promašilo cilj“.

Ilustracija;

Na Niš je tokom bombardovanja ukupno bačeno 36 tovara kasetnih bombi. I pored nekoliko akcija čišćenja terena od zaostalih kasetnih bombi, njihovo definitivno uklanjanje (2010. godine) još nije završeno. Poslednje uništavanje ovih “žutih ubica”, obavljeno je juče na niškom aerodoromu.

Po nekim procenama od 12 do 14 odsto količine koja je izbačena na određenu teritoriju, ostane na njoj pa dugi niz godina nakon izbacivanja predstavlja opasnost za stanovništvo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com